Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Nem finom, de legalább megelőzi a szívrohamot

wakameTermészetes védelmet nyújt a szívünknek az alga
Bár nem éppen a legétvágygerjesztőbb köret, ha a vacsora mellé elfogyasztunk egy adag algát, a kutatók szerint segítségével távol tarthatjuk a szívrohamot.

Kimutatták, hogy a növény olyan összetevőket tartalmaz, amelyek a gyakori vényköteles gyógyszerekhez hasonlóan csökkentik a vérnyomást. Egy nagyszabású tanulmányból az derült ki, hogy az alga rengeteg bioaktív fehérjét tartalmaz, olyan fehérjéket, amelyek a tejben is előfordulnak. Ezek a vegyületek hasonló hatást fejtenek ki, mint az ACE-gátló gyógyszerek, amelyeket széles körben írnak fel az orvosok a vérnyomás csökkentésére, valamint a szívroham és a stroke megelőzésére.

Az alga nem megszokott étel Európában, a japán étrendben azonban évszázadok óta előkelő helyet foglal el. A legnépszerűbb fajtái a wakame, a kombu és a nori, mely utóbbival a szusit bugyolálják be.

algaalga

Dr. Maria Hayes, a dublini Teagasc Élelmiszerkutató Központ munkatársa szerint a tengeri alga, más néven makroalga, ezeknek az egészséges összetevőknek a kiaknázatlan forrásai. Az amerikai Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban megjelent tanulmány 100 kutatás eredményét elemezte. A szerzők arra hívják fel a figyelmet, hogy nagyobb erőfeszítéseket kellene tennie a bioaktív összetevők kihasználása érdekében, illetve azért, hogy a fogyasztók több ilyen anyaghoz juthassanak az élelmiszer-ipari termékekből.

A kutatók szerint a makroalga fajok és élőhelyeik sokfélesége, valamint tenyésztésük egyszerűsége miatt az új bioaktív vegyületek viszonylag kiaknázatlan forrásaként szolgálnak, ezért sokkal nagyobb erőfeszítéseket kellene tenni azért, hogy teljes mértékben kihasználják az élelmiszeriparban. Járulékos előny, hogy a hínár kevés kalóriát tartalmaz, és egyes kutatók szerint a zsír felszívása révén a fogyást is elősegíti.

 

Forrás: hazipatika.com