Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

A prosztatarák leggyakoribb tünetei

prosztatarák tüneteiA prosztatarák többnyire a prosztata (dülmirigy) külső felszínén fejlődik ki. Ezért korai stádiumban nem okoz panaszokat.

Előre haladott állapotban azonban a rák oly mértékben kiterjedhet, és olyannyira megnövelheti a prosztata méretét, hogy beszűkítheti a húgycsövet.

 

 

 

 

A prosztatarák lehetséges tünetei:

  • Gyakori csekély mennyiségű vizeletürítés (pollakisuria)
  • Nehézkes vizeletürítés (dysuria)
  • Vizeléskor fellépő fájdalom (alguria)
  • Erős nyomásérzet a hólyagban
  • Merevedési zavar
  • Ritkán: vér a vizeletben vagy az ondófolyadékban

Nagyon ritkán a prosztata (dülmirigy) belsejében is kialakulhat rosszindulatú daganat, mely nagyon gyorsan beszűkíti a húgycsövet.

Ha a rák tovább terjed a szervezetben, akkor áttétek (metasztázis) képződhetnek a csontokban, elsősorban az ágyéki csigolyák és a medence területén. A csont pusztulása nagyon fájdalmas lehet, és banális sérülések is csonttörést okozhatnak (patológiás fractura).

Ha a prosztatarák az ágyéki és a medence környéki nyirokcsomókat is érinti, a lábakban és a herezacskóban (scrotum) folyadék gyűlhet fel. Továbbá gyakoriak az olyan rákos megbetegedésekre jellemző általános tünetek, mint a láz, az éjszakai izzadás, a levertség, a teljesítőképesség romlása és a súlyvesztés.

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása (benignusz prostatahyperplázia) is a prosztata belsejéből indul ki. A húgycső ilyenkor - nem úgy, mint a prosztatarák esetében - nagyon gyorsan szűkül be, és már a korai stádiumban jelentkeznek a vizeletürítési problémák.

 

Forrás: webbeteg.hu