Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Körmeink állapota egészségünkről árulkodik

körmök egészségi állapotunkMíg a hibátlan körmök nemcsak az ápoltságról, hanem a jó egészségi állapotról is tanúskodnak, addig a repedező, száraz, megvastagodott, barázdás vagy elszíneződött körmök tulajdonosainak érdemes utánagondolniuk, mi okozza ezeket az elváltozásokat.

A körömproblémákat két csoportba sorolhatjuk. Az egyik csoportba tartoznak azok az elsősorban esztétikai elváltozások, amelyeket a különféle külső tényezők idéznek elő. Ilyen lehet a hideg időjárás, a sokszori kézmosás, valamilyen vegyszerek sűrű használata, a helytelen körömápolás, a gyakori lakkozás. A színbeli, alaki, „állagbeli” (kemény, puha, töredező, szakadó) elváltozások utalhatnak például a helytelen táplálkozási szokásainkból adódó vitamin- vagy ásványianyag-hiányra, de valamilyen betegségre is.

 

Ha a körmök el vannak színeződve

  • A köröm sárgás elszíneződése az egyik leggyakoribb probléma. „Természetesnek” tekinthető abban az esetben, ha valaki erős dohányos, illetve folyamatosan lakkozza a körmét. Amennyiben egyik ok sem áll fenn, felmerülhet, hogy a körmök sárgulásának hátterében a máj vagy a tüdő megbetegedése áll.
  • A kékes köröm a vér oxigénellátottságának elégtelen voltára, azaz keringési zavarra, illetve valamilyen, a tüdőt érintő betegségre utalhat.
  • A szürkés árnyalatú – esetleg fehér foltos – köröm azt jelezheti, hogy túl sok, a sápadt, színtelen, pedig azt, hogy túl kevés vas van a szervezetünkben. A fakó köröm a vérszegénység jele is lehet.
  • A barnás elszíneződést előidézheti bizonyos gyógyszerek szedése, a vörös árnyalat, pedig a magas vérnyomást jelzi.
  • A körömágynál fehér, a köröm szélénél barnásvörös elszíneződés a vesebetegség egyik legjellemzőbb tünete.
  • A vörösesbarna körömágy és a fehér szélű köröm, pedig májproblémákra utalhat.

 

Milyen betegségeket jelezhet a körömhold?

  • Amennyiben a körömágynál található apró, fehér félhold vörösre színeződik, az a szívbetegség előrehaladott voltára utaló tünet lehet.
  • Amennyiben a félhold fehér ugyan, ám mérete a megszokottnak többszörösére nő, felmerül a pajzsmirigy alulműködésének gyanúja.
  • A nagyon nagy körömhold szívinfarktusra való hajlamot, a túl kicsi szívműködési elégtelenséget, keringési zavarokat tükrözhet.
  • Cukorbetegségre enged következtetni, amennyiben a körömholdat egy vízszintes vonal határolja el a köröm többi részétől.

 

Miért lesz a körömből karom?

A törékeny, kettéhasadt köröm egyértelműen jelzi a szervezet krónikus folyadékhiányát.

A körmök megvastagodásának legbanálisabb oka a gombás fertőzés, de a szaruréteg megvastagodását okozhatja a túlzott fehérjebevitel, illetve a zsíros táplálkozás is.

Bár sokan az életéveik előrehaladtával tapasztalják, valójában nem tudják, hogy idős korban a körmök egyre vastagabbak lesznek.

Ha a megvastagodott köröm domborúvá válik, felmerül valamilyen szívbetegség (szívelégtelenség, szivritmuszavarok stb.) gyanúja. Ennek az a magyarázata, hogy a szöveteknek – így a köröm szövetállományának – nem megfelelő a vér- és oxigénellátottsága.

Az egyik gyakori bőrbetegségnek, a pikkelysömörnek is lehet társult tünete a körmök megvastagodása.

A száraz, törékeny körmök jelezhetnek vitamin- és ásványianyag-hiányt, illetve pajzsmirigy-alulműködést, de valamilyen, szervezetünkben zajló gyulladást is.

 

A körmök „vonalkódjai”

A körmökön látható hosszanti, vastag barázdák általános emésztési zavarokra utalnak. Ugyanezt a problémát jelzi, ha a körmök hajlamosak a függőleges irányú beszakadásra. A keresztirányú barázdáltság az immunrendszer gyengülését mutatja. Leggyakrabban fertőző betegségek, krónikus gyulladások alatt, után jelentkezik a körmökön, ám hosszabb diétázás/fogyókúrázáskor, illetve azt követően is megjelenhet.

Jó esetben a cinkhiányt jelezheti, ám nem ritkán a gyomor- vagy bélbetegségek jele is lehet.

 

Forrás: otvenetul.hu