Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Kockázatos lehet a kézfogás

kézfogás baktériumokKockázatos lehet a kézfogás olyan helyeken, ahol makacs kórokozók terjedhetnek. Ilyenek a kórházak, ahol a doktorok kezet fognak a betegeikkel. Így számos fertőzés juthat át emberről emberre. A megbetegedés rizikója így ugyanolyan nagy lehet, mint a nyilvános helyen való dohányzásé.

Éppen ezért egy új tanulmány - amelyről a brit Daily Mail számol be - arra hívja fel az orvosokat, hogy ne fogjanak kezet a betegeikkel.

 

Az UCLA - a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i részlege - kutatói által készített tanulmányt vitatják ugyan mások, ám ők mégis a dohányzás veszélyeihez mérik a kézfogás által okozott kockázatokat. A tanulmányt Mark Sklansky vezetésével készítették, és a Journal of the American Medical Association című szaklapban tették közzé.

Az egészségügyi dolgozók keze kórokozókat hordozhat és a betegekkel fenntartott rutin kontaktusok révén tovább is terjeszthetik a fertőzéseket - állítják a UCLA szakértői. Éppen ezért új gesztusok, kézmozdulatok bevezetését javasolják, amelyek a betegségek terjedését gátolnák meg, és végeredményben a páciensek érdekeit szolgálná. Ezt megfelelő kampányokkal, propaganda-tevékenységgel kellene előmozdítani szerintük.

Nem személyes sértésnek kéne venni, ha valakivel nem fognak kezet, hanem a beteg és az orvos egészségének védelmében tett fontos megelőző jellegű intézkedésnek - írja a Daily Mail. A kórházban elkapott fertőzések társadalmi és gazdasági kihatása is nagy - ezt csökkentené a UCLA-javaslat, miközben a rezisztens kórokozók elleni küzdelemben is fontos lépés lenne.

A kézfogás egyébként az ókori Görögországig vezethető vissza. A nyitott tenyér mutatása azt fejezte ki, hogy az egymás felé tartó, egymáshoz közeledő két személy jó szándékkal érkezik, nem fegyvert hordoz a kezében. Ez az őszinteség és a bizalom kifejezője tehát, főleg Európában és aztán Európából elterjedve a világ jelentős részén.

A Daily Mail sorra vette, hogy a többi kultúrából származó udvariassági gesztusok közül melyeket lehetne a kézfogás helyett átvenni. A kelet-ázsiai, indiai és az iszlám kultúrában a meghajlás vagy a szívre tett kéz, az összetett, egymás felé fordított tenyerekkel való meghajlás, esetleg a biccentés is megszokott.

Ám a legegyszerűbb a UCLA által javasolt helyettesítés lehetne: nyitott tenyérrel egy intés, integetés, olyasmi "csak sokkal rövidebb ideig", amivel nálunk, Magyarországon például a vonatindulásnál szoktak az emberek egymástól elköszönni.

 

Forrás: hazipatika.com