Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Vakságot okoznak az energiatakarékos izzók?

energiatakarékos izzókAnglia egyik legelismertebb szemésze John Marshall, meg van róla győződve, hogy az új típusú, energiatakarékos izzók vakságok okoznak. Az University College London Szemészeti Intézetének professzora számos doboznyi hagyományos típusú izzót raktározott el otthonában, mely akár élete végéig is kitart, ha kell.

 

A professzor nincs egyedül ezzel a véleményével, egy másik szaktekintély, John Hawk, a londoni King’ College Bőrgyógyászati Intézetének munkatársa szintén azon az állásponton van, hogy a tartós izzók napégéshez hasonló sérüléseket, idő előtti bőröregedést, vagy akár bőrrákot is okozhatnak. A hagyományos izzók több mint egy évszázadon át uralták a piacot, ám egy EU direktíva következtében - környezetvédelmi okokra hivatkozva - először a 100, majd a 60 wattos, végül az összes régi típusú izzót betiltották.

Az energiatakarékos égők – más éven kompakt fénycsövek - egy spirál alakú csőből állnak, melyben izzószál helyett argon és higanygőz található. Amint a gáz felmelegszik, ultraviola színű fényt termel, ami a cső belsejére festett fluoreszkáló bevonatot stimulálja, ezáltal fényt bocsát ki. Egyes kutatások szerint éppen az ezen izzók által kibocsátott fénysugár az, amely különösen káros az emberi szemre és bőrre, ezek ugyanis a napsugarak ultraibolya sugárzásához hasonlóan viselkednek. Ha pedig a szem hosszú időn át van kitéve ultraibolya sugárzásnak, akkor idővel károsodni fog, sőt makuláris degeneráció vagy akár vakság is kialakulhat.

Azonban nem csak a szemünk van kitéve veszélynek, Hawk professzor arról számolt be, hogy a túl közelről érkező fény, például egy íróasztal lámpa fénye, a bőrt is károsítja, emellett az sem ritka, hogy valakinél migrént vagy epilepsziás rohamot idéz elő. Egyes kritikusok arra is felhívják a figyelmet, hogy az energiatakarékos izzók minőségi ellenőrzése nem mindig tökéletes, és bár a kettős burkolatú CFl-lámpák esetében kisebb lenne a káros hatás, ezt a módszert nem minden izzó esetében alkalmazzák. A szakemberek szerint, bár az EU az energiatakarékos izzók bevezetésével a környezetvédelmet igyekezett támogatni, eközben nem gondolt arra, hogy mindez milyen befolyással lesz az emberek egészségére.

 

Forrás: vital.hu