Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Az idült gyulladás növeli a prosztatarák kockázatát

prosztatagyulladás prosztatarákA krónikus prosztatagyulladással élő férfiak kétszer olyan hajlamosak a rosszindulatú prosztatadaganat kialakulására, mint azok a társaik, akiknek nincsen gondjuk a prosztatájukkal, a Johns Hopkins Egyetem Kimmel Rákkutató Központjának vizsgálatai szerint

 

A vizsgálatok szerint különösen szoros kapcsolat van a gyulladás, valamint a Gleason-skálán hét és tíz pont között lévő súlyos prosztatarákos megbetegedések között. A Gleason-skála a rákos sejtek tulajdonságai alapján osztja be a daganatos betegségeket: minél magasabb a Gleason-pontérték, annál több abnormális sejt található a páciens szervezetében, és a daganat annál gyorsabban terjed. A tudósok bár egyértelmű kapcsolatot találtak a krónikus gyulladás, valamint a prosztatarák között, ok-okozati összefüggéseket nem sikerült megállapítaniuk, emellett azt sem gondolják, hogy mostantól a krónikus prosztatagyulladást a prosztatarák megelőző állapotának kellene tekinteni.

 

Az Amerikai Rákkutató Társaság felmérései szerint a prosztatarák a férfiak körében a második leggyakrabban előforduló rákos megbetegedés. Az Egyesült Államokban minden hetedik férfinél várható a betegség kialakulása. A mostani kutatás azért volt egyedülálló, mert olyan férfiak is részt vettek benne, akiknél minden különösebb ok nélkül végeztek biopsziát - és nem mondjuk azért, mert több volt a szervezetükben prosztata-sepcifikus antigén (PSA). "Mivel a krónikus gyulladás megnöveli a PSA-szintet, így a gyulladással élőkön nagyobb eséllyel végeznek biopsziát - nyilatkozta Elizabeth A. Platz, a Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Közegészségügyi Intézetének professzora - Emiatt ezeknél a férfiaknál nagyobb az esélye annak is, hogy sikerül diagnosztizálni a prosztatarákot."

 

A vizsgálatok alapján egyértelművé vált, hogy a krónikus gyulladással élő férfiak esetében akkor is mintegy 1,78-szor nagyobb a prosztatarák kialakulási esélye, ha a PSA-szintjük alacsony. Agresszív, 7-10 Gleason-pontértékes daganatok esetében a kialakulási esély még magasabb, mintegy 2,24-szoros. "Számítottunk rá, hogy a magas PSA-szinttel élők esetében nagyobb lesz a prosztatarák előfordulása, az azonban meglepő volt, hogy az alacsony PSA-szinttel élők esetében is fennáll a fokozott kialakulási esély" - nyilatkozta Angelo M. De Marzo, a Johns Hopkins Orvosi Egyetem professzora. A részletes kutatási eredmények a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című orvosi szaklapban olvashatók.

 

Forrás: vital.hu