Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Méregteleníts medvehagymával

medvehagymaA medvehagyma a népi hagyomány szerint az a növény, amelyet a medve a téli barlangjából előbújva, először megkeres, hogy elfogyasztva megtisztítsa szervezetét. Vadon nő, de otthon is ültethető. A legjobban az árnyas, nedves helyeken érzi magát a legjobban.

 

 

Ha vadon szeded

Mivel a medvehagyma levele nagyon hasonlít a gyöngyvirágra vagy a kikericsre, szedés közben meg kell bizonyosodnod róla, hogy valóban azt szeded-e, amit szeretnél. Ennek legegyszerűbb módja, ha összedörzsölöd a levelet a kezedben: ha a tenyered fokhagymaillatot áraszt, akkor folytasd, mert megvan, amiért jöttél! Ha nincs illata, vagy inkább gyöngyvirágszerű illata van, vigyázz, mert az említett növények bizonyos mennyiség után mérgezők lehetnek. A medvehagymát mindig virágzás előtt kell szedni, és lehetőleg egy növényről csak egy levelet szedj le, hogy jövőre is megmaradjon, és kibújjon a növény az évelő hagymából.

 

Mit csinálj vele, ha leszedted?

A medvehagyma frissen csak pár napig áll el a hűtőben, utána levele kicsit megfonnyad, és jótékony hatásaiból is veszít. Ha viszont megszárítod, sokáig eláll, és később is használhatod fűszerezésre. Ha olajban szeretnéd eltenni, alaposan mosd meg, hagyd lecsöpögni, majd szeleteld fel. Tedd be befőttes üvegbe, nyomkodd ki a levelek közül a levegőt, és sózva, olívaolajjal leöntve még sokáig élvezheted friss ízét.

Frissen használhatod szendvicsbe rakva, palacsintába sütve, de akár magában is elrágcsálhatod. Tépkedd össze, és keverd bele a salátádba. Vagy tedd natúrjoghurtba, kefirbe más fűszerekkel együtt. De készíthetsz belőle teát is, amihez az apróra vágott, teáskanálnyi medvehagymát kell leforrázni.

 

Mire jó?

A medvehagyma tisztító hatású, növeli az étvágyat és segíti az emésztőrendszer működését. A népi gyógyászatban használják külsőleg is, borogatásként különböző gombás bőrbetegségek kezelésére, de a többi hagymához hasonlóan légúti betegségek megelőzésére is közkedvelt növény. Fertőtleníti a belet, csökkenti a hurutos köhögést, segít a puffadáson.

Legtöbb gyógyító tulajdonsága megegyezik a mi fokhagymánkéval, de gyógyereje sokkal nagyobb, így különösen jó társ a tavaszi salaktalanításban. Érdekes, hogy segít a krónikus hasmenés, de a szorulás megoldásában is. Kihajtja a bélférgeket, segít az esti nagy evés utáni alvásban. A friss levelek tisztítják az epét és a húgyhólyagot, de erős vértisztító hatásáról sem szabad megfeledkezni.

A medvehagymabor az idősek mentsvára lehet, hiszen csodálatos orvosságot nyújt azoknak, akiket elhurutosodás miatti folyamatos nehézlégzés kínoz. A bor elkészítéséhez vágd apróra a friss leveleket. Ebből tegyél egy maréknyit 2,5 deci fehérborba, és forrald rövid ideig. Ha szeretnéd, mézzel édesítheted, majd apránként kortyolgasd el egy nap alatt.

 

Medvehagymás receptek

Krémleves

Hozzávalók:

150 gramm medvehagyma

1 liter zöldségleves-alaplé

30 gramm olívaolaj

1,5 evőkanál liszt

só, bors, szerecsendió

80 gramm főzőtejszín

20 grammm vaj

 

Elkészítés:

Vágd össze a medvehagymát, majd egy kis alaplével pürésítsd össze. Az olajban pirítsd meg a lisztet, majd önts hozzá a pürét és a maradék alaplét. Főzd 10 percig, közben fűszerezd. Add hozzá a tejszínt, és főzd fel újra, majd add hozzá a hideg vajat, keverd el, és vedd le a tűztől. Azonnal tálalható, mennyei!

 

Medvehagymás fűszervaj

Hozzávalók:

15 dekagramm vaj (ne legyen túl hideg, kemény)

10 dekagramm medvehagyma

6-7 dekagramm kéksajt

só, bors

 

Elkészítés:

Tedd a medvehagymát aprítóba, és daráld le apróra. Keverd össze a vajat és a kéksajtot, majd add hozzá a hagymát is. Keverd addig, amíg krémes állagot nem kapsz, majd sózd, borsozd, és tedd be a hűtőbe.

 

Forrás: otvenentul.hu