Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Növeli a rákbetegek túlélését a rendszeres testedzés

rákbetegek-testedzésA rendszeres testedzés a rákbetegek várható élettartamát növeli, egy friss kutatás szerint. A chicagói Loyola Egyetem Stritch Orvosi Iskolájának eredményei szerint azok a férfiak, akik hetente több mint 12 600 kalóriát égettek el mozgással, csaknem felére csökkentették a betegség miatti halálozás kockázatát.

A mostani eredmény alátámaszt egy korábbit, mely szerint a fizikailag legaktívabb ráktúlélőknek van a legkisebb esélyük a rák vagy szívbetegség miatti halálozásra. Az egyesült államokbeli intézmény ezúttal 1 021 férfit vett górcső alá, akiknek az átlagéletkora 71 év volt, és korábban rákot diagnosztizáltak náluk. A legújabb vizsgálat rámutatott, hogy a hetente legalább 12 600 kalóriát mozgással elégetőknél 48 százalékkal alacsonyabb a halálozás kockázata, mint azoknál, akik csak 2 100-at használnak föl. A társszerzőként közreműködő Dr. Kathlee Wolin hozzátette, hogy a legtöbb ráktúlélő életkilátásait a korai diagnózis és a megfelelő kezelés javítja elsősorban. „A fizikai erőkifejtést valóban ajánlani kellene az élettartam növelésének érdekében” – magyarázta a szakértő a Journal of Physical Activity & Health című szakfolyóirat hasábjain.

 

Míg korábban számos kutatás rámutatott, hogy az egészséges emberek várható élettartamát jelentősen növeli a rendszeres mozgás, ez az első olyan vizsgálat, amely kifejezetten rákbetegekre fókuszál. A tudósok a Harvard Egyetem öregdiákjainak adatait használták föl, akik 1916 és 1950 között voltak az intézmény hallgatói, s 1988-ban kérdőívet töltöttek ki a testmozgási szokásaikra vonatkozóan. Válaszoltak például arra, hogy milyen gyakran sétálnak, lépcsőznek, vagy sportolnak. Az adatfelvételt 1993-ban megismételték, és 1998-ig figyelemmel kísérték a résztvevőket – az eredmények az így nyert következtetések levonásával születtek.

 

Forrás: vital.hu