Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Kerüld a nátrium-foszfát tartalmú hashajtót

nátrium foszfát tartalmú hashajtóAz FDA arról számolt be, hogy több tucat esetben számoltak már be súlyos mellékhatásokról, és tizenhárom haláleset is történt a nátrium-foszfát tartalmú hashajtók túladagolása következtében. A hashajtók különböző formában, eltérő hatóanyag-tartalommal készülnek. A bizonyos termékekben használt nátrium-foszfát a sós hashajtók gyógyszerosztályába tartozik.

Ez a gyógyszerosztály azáltal segíti elő a bélmozgásokat, hogy vizet vonz a bélrendszerbe, felhígítva a székletet, ami így könnyebben kiürül a szervezetből.

 

A nátrium-foszfát tartalmú hashajtók azonban súlyos mellékhatásokkal járhatnak, például kiszáradással és a vér rendellenes elektrolit szintjével, ami súlyos szövődményekhez, például vesekárosodáshoz, vagy akár halálhoz is vezethet. Dr. Mona Khurana, az FDA felelős szakértője elmondta, hogy a legsúlyosabb károsodás általában akkor következik be, amikor a betegek egy adaggal túladagolják az előírást, vagy egy nap több mint egy adagot vesznek be a hashajtóból.

 

A kiszáradást általában szájszárazság, szomjúság és szédülékenység jelzi, a vesekárosodást, pedig aluszékonyság, kevés vizelettermelés, és a lábszár illetve a lábfej duzzanata kíséri. A nátrium-foszfát tartalmú hashajtók betegtájékoztatója szerint a gyógyszerből egyetlen adagot szabad bevenni naponta legfeljebb egyszer, és a készítményt maximum három napig ajánlott szedni. Ha valakinek egy adag bevétele után sem indul meg a bélmozgása, akkor sem szabad ugyanazon a napon még egy adagot elfogyasztania.

 

Forrás: vital.hu