Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Veszélyek a termálfürdőkben

termálfurdő fertőzésekFürdőzéssel kapcsolatos betegségek, járványok, fertőzések télen is előfordulhatnak, különösen melegvizes medencék vagy gyógyfürdők használatát követően, tudódott ki az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) jelentéséből.

A 28 amerikai állam adatai alapján készült beszámoló szerint 2009-2010-ben összesen 81 járvány és 1326 megbetegedés fordult elő az Egyesült Államokban rekreációs fürdőzéssel (medencék, tavak, meleg vizes és gyógyfürdők stb.) összefüggésben. Járványnak minősül már az is, amikor legalább két ember, akik körülbelül egy időben látogatták meg ugyanazt a helyszínt, megbetegszik. E járványok közül nyolcvan (22 százalék) a meleg vizes és gyógyvizes medencékhez kapcsolódott, és a járványok körülbelül 40 százaléka februárban vagy márciusban következett be. A téli járványok közül sok szállodákban ütötte fel a fejét.

A meleg vizes / termálvizes medencékkel összefüggő megbetegedések egyik leggyakoribb kóroka a Pseudomonas aeruginosa baktérium fertőzése. A CDC szerint egészséges emberekben olyan meleg fürdővíz behatása következtében alakulhat ki fülfertőzést vagy bőrkiütést okozó Pseudomonas aeruginosa fertőzés, amely nincs megfelelően klórozva. Michele Hlavsa, a CDC víz útján terjedő betegségek, megelőzésére szakosodott osztályának kutatója, elmondta, hogy a meleg vizes medencék magas hőmérséklete miatt nagyon nehéz fenntartani a fertőtlenítő megfelelő szintjét.

A várakozásoknak megfelelően a rekreációs fürdővizekkel összefüggő járványok többsége a nyári hónapokban, júliusban és augusztusban következett be. A leggyakoribb kórok a Cryptosporidium, a hasmenést okozó parazita. Hlavsa elmondta, hogy a fürdőzők úgy védhetik meg legjobban önmagukat és másokat a fertőzésektől, hogy a fürdőzés előtt lezuhanyoznak, és ha hasmenésük van, nem mennek bele a fürdővízbe. A másik jó tanács az, hogy ne nyeljük le a fürdővizet. „Mindenki azt hiszi, hogy a klór azonnal elpusztítja a kórokozókat, pedig a többségüket csak néhány perc elteltével tudja kiirtani. Ha tehát valaki nyel a kórokozókkal szennyezett fürdővízből, megbetegedhet” – magyarázta Hlavsa. A beszámolót a CDC e heti Morbiditási és Mortalitási Jelentése tartalmazza.

 

Forrás: vital.hu