Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Szexuális úton terjedő vírus okozhat szájrákot és garatrákot

HPV vírusokA HPV szájrákot és garatrákot okozhat. A szexuális úton terjedő humán papillómavírus (HPV) állhat a fiatal felnőttek között a szájüregi és garatrákok egyre emelkedő arányú előfordulásáért.

A Henry Ford Kórház (Detroit, Egyesült Államok) az amerikai kormányzat egészségügyi adatbankjának elemzése kapcsán vonta le a következtetést, miszerint 1973 és 2009 között mintegy 60 százalékkal növekedett a 45 év alattiak körében a nyelvrák, a mandularák, a szájpadrák és a garatrák előfordulása. Érdekes, hogy rasszok szerint tagolva fehérbőrű egyéneknél 113 százalékos a növekedés, míg feketéknél 52 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

 

HPV okozta szájrákA HPV-fertőzés a felelős a genitális és az anális szemölcsök kialakulásáért. A leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozót az immunrendszer általában sikeresen el tudja távolítani, azonban egyes esetekben a vírus hosszú időn keresztül képes túlélni a szervezetben. Sajnálatosan a fertőzés sokáig nem jár tünetekkel, és ez alatt kialakulhat a rák. Az első rosszindulatú daganatos betegség, melyet a HPV-vel hoztak kapcsolatba, a méhnyakrák volt, azonban az orális szex térhódításával párhuzamosan egyre nőtt a HPV talaján kialakult szájüregi rákok és garatrákok aránya is. Jó példa erre Michael Douglas esete, aki kijelentette, hogy előrehaladott torokrákjának oka a mértéktelen orális szex volt.

 

A vizsgálat egyelőre kezdeti fázisban van, azt még nem publikálták szakmailag jegyzett folyóiratban, csupán az Amerikai Radiológusok Társaságának tudományos ülésén mutatták be.

 

Forrás: vital.hu