Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Négy figyelmeztető jel, ami gyomorrákra utal

gyomorrákA gyomorrákot illető túlélési esélyek azért olyan rosszak, mert a tünetek nehezen azonosíthatók, és későn jelentkeznek. A daganatképződés kiváltó okairól meglehetősen keveset lehet tudni. A genetikai faktor egészen biztosan fontos szerepet játszik abban, mennyire kell tartanod ettől a betegségtől, továbbá az is bizonyított, hogy a gyomor bizonyos kóros folyamatai nagyobb esélyt jelentenek a rák kialakulásában.

Ez többek között azt jelenti, hogy a gyomornyálkahártya sérülése kedvező felületet biztosít a rendellenes sejtosztódáshoz, így a sós, fűszeres táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás vagy a gyógyszerszedés közvetve a kiváltó okok között szerepelhet.

 

Kockázati tényezők

A nyálkahártya sérülése kapcsán a Helicobacter pylori nevű baktériumot kell említenünk, amely a gyomorfekély kialakulásában is fontos szerepet játszik. Megfigyelték, hogy a baktériummal fertőzöttek körében gyakrabban alakul ki a gyomorrák, azaz a gyomorfekélyben szenvedők fokozottan veszélyeztetettek. A baktérium jelenléte ma már fájdalommentesen, egy egyszerű vizsgálattal, úgynevezett kilégzési teszttel kimutatható.

 

A japánok körében a gyomorrákos megbetegedések sokszorosát regisztrálják, mint akár Kelet-Európában vagy az Egyesült Államokban. Olyannyira aggasztó volt a helyzet, hogy az utóbbi időben, a szigetországban bizonyos életkor felett kötelezővé tették a gyomrot érintő szűrővizsgálatokat. Hogy mi lehet az oka ennek a jelenségnek? A kutatók arra jutottak, hogy nem a kézenfekvőnek tűnő genetikai meghatározottság, hanem az eltérő táplálkozási szokások tehetők felelőssé a kiemelkedően magas megbetegedésekért. Ezt erősíti az a megfigyelés, miszerint a Japánból USA-ba vándoroltak körében jelentősen kisebb a gyomorrákos elváltozások száma, ami a nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztásával, illetve a füstölt halételek elhagyásával magyarázható.

 

Tünetek

A gyomorrák tünetei nem kizárólag a daganat megjelenésére utalhatnak, illetve a betegség kialakulásában nem is olyan félelmetesek, hogy rögtön orvoshoz fordulnál vele. A viszonylag magas halálozási mutatókat éppen az indokolja, hogy a kezdeti stádiumban nincsenek tünetek, esetleg olyan jelentéktelenek, hogy egészen az áttét megjelenéséig nem foglalkozik vele a mit sem sejtő beteg. Ugyan ki rohanna doktorhoz egy kis gyomorégéssel vagy hasmenéssel? Ha azonban a következő tünetek valamelyike makacsul visszatér, vagy rendszeresen tapasztalod, mindenképpen fordulj szakemberhez.

  • Emésztési zavarok, hasi fájdalom, esetleg gyomortáji égés;
  • hányinger, hányás, hasmenés, vagy éppen székrekedés;
  • gyengeségérzet, étvágytalanság, testsúlycsökkenés;
  • vérzés, vérhányás vagy véres széklet.

 

A daganat a legtöbb esetben a gyomor alsó részében, illetve a vékonybélhez csatlakozó területen alakul ki, a megbetegedések ötödében, pedig egyszerre több területen fejlődik ki.

 

Kezelési lehetőségek, gyógymódok

A csomó kizárólag műtéti úton távolítható el, amely a daganat nagyságától függően lehet sikeres. Ha a rendellenességet még az áttét kialakulása előtt fedezik fel, és a daganatot teljes egészében el tudják távolítani, az ötéves túlélési esély mintegy 50 százalékra tehető. Ha olyannyira korán észlelik, hogy csupán a gyomorfalra terjed ki, de azt nem törte át, a túlélési esélyek még kedvezőbbek, a 90 százalékot is meghaladják. Ha azonban az áttétes fázisban, a nyirokmirigyeket is érinti a rákos elváltozás, a kiújulásra a műtét után is számíthat a beteg. Ilyenkor elkerülhetetlen a kemoterápia.

 

A nehéz azonosíthatóság miatt érdemes időnként szűrésre menni, különösen azoknak, akik fokozottan veszélyeztetettek. Ötven fölött évről évre nő a megbetegedés kockázata, különösen a férfiak körében. Ha a családodban előfordult – esetleg nem is egy esetben – gyomorrák, akkor mindenképpen tanácsos a rendszeres szűrés.

 

Forrás: otvenentul.hu

 

chitosan kapszula super kalcium cink kapszula cordyceps kapszula
Chitosan kapszula Super kalcium Cink kapszula Cordyceps kapszula