Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Glikémiás diéta

glikémiás diétaAlacsony glikémiás indexű ételek fogyasztásával egyenletesen tarthatjuk a vércukorszintet, és még a szervezet hatékonyabb zsíranyagcseréjében is segít. A diétát egyszerű követni, lássuk hogyan is kell!

A glikémiás indexet (GI) eredetileg cukorbetegeknek alakították ki, hogy ezzel segítsék a vércukorszintjük ellenőrzését, de hasznos eszköz a nem cukorbetegeknek is az egészséges étkezések megtervezésében és az élelmiszerek kiválasztásában.

A GI a szénhidráttartalmú ételeket annak alapján rangsorolja, hogy milyen mértékben bomlanak le glükózzá (szőlőcukor). A vérkeringésben a túl sok glükóz hatására a hasnyálmirigy inzulin nevű hormont termel, hogy a vércukorszint visszaálljon a normális tartományba. A magas GI-ű ételek fogyasztása a szervezetben keringő túl magas inzulinszinthez vezet, amit érdemes elkerülni.

 

Hogyan működik?

A szénhidrátok keményítőtartalmú élelmiszerekben (kenyér, tészta, burgonya), cukros élelmekben (gyümölcsök, sütemények, kekszek) és a mézben találhatók. Ezek biztosítják a fő energiaforrást, üzemanyagként használja a szervezet minden része, az agytól a dobogó szívig (kicsit hasonlóan, mint a benzin az autóban). Minden szénhidrát képes a vércukorszintet megnövelni, de minél lassabban emésztjük a szénhidrátot, annál lassabban szabadul fel az energia - glükóz formájában - a véráramban, és alacsonyabb a GI értéke. Minél gyorsabban emésztjük a szénhidrátot, annál gyorsabban emelkedik a glükóz szintje a vérkeringésben, és magasabb a GI értéke.

Azt a sebességet mérik a GI skálán, amellyel az emésztés a glükózt felszabadítja, és a mennyiségét növeli a vérben. A glükóz az egyik leggyorsabban felszívódó szénhidrát, így kapott 100 pontot.

 

Gyorsítja a zsírégetést

A vérben a megugrott glükóz előidézi, hogy a hasnyálmirigy felszabadítsa az inzulinhormon kiáradását, ami eltávolítja a túl sok glükózt. Az inzulin eltávolítja a felesleges glükózt a vérből, és csökkenti a szervezetben a zsírégetés gyorsaságát. A nagy inzulinhullámot a magas GI-ű élelmek okozzák, és a reakció elindul a szervezetben: fásultnak, éhesnek érezzük magunkat, és ellenállhatatlanul több cukorra vágyunk.

Alacsony GI-ű szénhidráttartalmú ételek fogyasztása a vérben egyenletesen növekvő glükózszintet idéz elő, ami a keringésben azt eredményezi, hogy az inzulin kis mértékben és enyhén emelkedik. A kis mértékű inzulinnövekedéssel teltnek és energikusnak érezzük magunkat órákkal az étkezés után is, valamint a szervezetet a zsírégetésre is ösztönzi.

A 70 vagy annál magasabb GI-ű ételek (magas GI) jellemzően gyors vércukorszint emelkedést váltanak ki. 55-69 közötti GI-ű ételek (közepes GI) mérsékelt növekedést idéznek elő. Az 55 alatti GI-ű ételek (alacsony GI) csekély hatással vannak a vércukorszintre.

 

Az alapelvek

  • Az alacsony GI-ű ételek természetes, lassan felszabaduló energiát biztosítanak.
  • Általában véve minél kisebb mértékű a szénhidrát feldolgozottsága, annál valószínűbb, hogy alacsony a GI pontszáma.
  • A fehér ételeknek, beleértve a fehér lisztből és fehér cukorból készült ételeket, inkább magas a GI értékük.
  • A magas rosttartalmú ételek emésztése hosszabb ideig tart, ezért lassabban emelkedő vércukorszintet termelnek. A rostok hosszabb ideig adnak teltség érzetet, ami segít megakadályozni, hogy túlegyük magunkat. A legtöbb zöldség, a teljes értékű gabonák, a hüvelyesek, a diófélék, a magok és a gyümölcsök rostban gazdagok, amikor teljes egészében esszük azokat.

 

alacsony glikémiás indexA különböző Glikémiás indexű ételek keverése

Az ételre adott glikémiás válasz attól is függ, hogy milyen másik étellel esszük. Ehetünk egészségesen magas GI-ű élelmiszert olyan ételben, amely tartalmaz fehérjét és esszenciális zsírokat. Az élelmiszerek ötvözése lelassítja a sebességet, amellyel az ételből a cukor a szervezetben felszabadul.

Például, próbáljuk meg a magas GI-ű sült burgonyát alacsony zsírtartalmú sajttal (fehérje) és zöldsalátával (rost), vagy a magasabb GI-ű sárgarépalevest magokkal (esszenciális zsírok) megszórni, vagy a sovány csirkehússal (fehérje) töltött teljes kiőrlésű pitát (rost) ötvözni. Ilyen módon kapunk egészséges tápanyagot magas GI-ű élelmiszerekből, miközben minimalizáljuk a vércukorra gyakorolt hatását.

 

Mire érdemes ügyelni

Ha étterembe vagy barátokhoz megyünk vendégségbe, nehéz az alacsony GI-ű étrendet követnünk. A lehetséges károkat néhány trükk figyelembe vételével mérsékelhetjük. Válasszunk többféle gabonából készült, kovászos vagy magos kenyeret, és mondjunk nemet a bagett és a ciabatta falatokra. Mondjunk le a csipszről, és együnk helyette egy extra adag alacsony GI-ű zöldséget vagy salátát. Hagyjuk ki a pudingot, vagy kompromisszumként csak egy kicsi mennyiséget kérjünk. Ha alkoholt iszunk, akkor csak étel mellé fogyasszuk; és próbáljunk 70%-os kakaótartalmú csokoládét enni, hogy kielégítsük a csokoládé iránti vágyunkat; vagy próbáljuk a magas GI-ű fehér kenyeret fehérjében gazdag feltéttel megkenni, például mogyoróvajjal, hogy lassítsuk az emésztést és korlátozzuk a túlevés hatását a vércukorszintben.

 

Forrás: hazipatika.com

 

carb blocker kalcium töktermék porral cink kapszula chitosan kapszula
Carb Blocker Kalcium töktermék porral Cink kapszula Chitosan kapszula