Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Nem érdemes extra szűz olívaolajjal főzni!

olívaolajjal főzésJobb, ha a főzéshez vagy sütéshez napraforgó vagy alacsonyabb minőségű olívaolajt használunk, az extra szűz változatot, pedig inkább ízesítésre alkalmazzuk.

Egy, a Porto Egyetemen végzett és a Food Research International folyóiratban publikált kutatás szerint ugyan a menő séfek propagálják az extra szűz olívaolajjal főzést, mert az egészségesebb, mint bármely más olaj, ám ennek ellenére vélhetően pénzkidobás a főzés és sütés az olajnak ezen fajtájával.

Alapállapotában ugyan ez a fajta olaj valóban egészségesebb, jóval több antioxidánst és ráktól védő vegyületeket tartalmaz, ám ezek jelenléte jelentősen csökken a hevítés során. Így gyakorlatilag egyenértékűvé válik a jóval olcsóbb napraforgó- vagy alacsonyabb kategóriájú olívaolajakkal. Mint a kutatók elmondták, valódi különbség akkor adódik, ha melegítés nélkül, a végső ízesítéskor használjuk ezt a fajta olívaolajat, ha pedig valaki mindenáron ragaszkodik ahhoz, hogy extra szűzzel főzzön, akkor a legjobb megoldás, ha folyamatosan adagol az olajból főzés vagy sütés közben, ezzel meggátolva, hogy az nagyon felmelegedjen és elveszítse jótékony pozitív hatásait a többi olajjal szemben.

Mindazonáltal, a költséghatékonyságot is figyelembe véve jobb, ha a főzéshez vagy sütéshez napraforgó vagy alacsonyabb minőségű olívaolajt használunk, az extra szűz változatot, pedig inkább ízesítésre alkalmazzuk.

 

Forrás: betegszoba.hu