Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Gyógyszerek és az időskor

időskor gyógyszerekAz idős korban megnő a gyógyszerfogyasztás: egy amerikai adat szerint az USA-ban a hatvanöt év felettiek kapják az összes felírt gyógyszerkészítmény mintegy negyven százalékát. Magyarországon is hasonló lehet az arány, ezért különösen érdemes ismerni azokat a körülményeket, amelyek az idős korban befolyásolhatják a gyógyszerezés hatékonyságát.

Az életkor előrehaladásával együtt járnak olyan élettani változások, amelyek sebezhetőbbé, a különböző betegségekre fogékonyabbá teszik az emberi szervezetet, ugyanakkor befolyásolják az emésztéssel, az anyagcserével, a felszívódással, a keringéssel stb. kapcsolatos folyamatokat, hatásmechanizmusokat, megnehezítik az idős emberek eredményes gyógyszerezését. Ráadásul nemegyszer több krónikus betegség, elváltozás is kialakulhat egyazon betegnél, így a több gyógyszer egyidejű szedése miatt felmerülhet a különböző gyógyszerkölcsönhatások problémája is.

 

Élettani változások

 

Dr. Székely Gábor néhány, időskorban gyakori élettani változásnak a szervezetre tett hatását sorolja az alábbiakban: - Csökken az össz-izomtömeg, ezzel együtt az össz-kreatinin mennyisége is, ezért a veseműködésre jellemző kreatinin-érték már nem megbízható. - Csökken a testtömeg, nő a testzsír mennyisége, ezért a zsírban oldódó gyógyszerek tovább tartózkodnak a szervezetben, lassabban ürülnek, tovább hatnak. - Csökken a test össz-víztartalma, ezért a vízoldható gyógyszerek szérumszintje és hatása is nő, dózist kell csökkenteni. - Csökken 10-20 százalékkal a szérum albumin szintje, ezért nő a vérben a szabad gyógyszermennyiség és a toxikus hatás veszélye, emiatt gyakoribb ellenőrzés szükséges. - Csökken a gyomorsav-termelés, a bélmozgás, ezért lassabb a felszívódás, később alakul ki a gyógyszer hatása. - Kevesebb a szívben a béta-receptor, kisebb a szív perctérfogata (a kilökött vérmennyiség), ezért a béta-blokkoló szerek hatása gyengébb, a perctérfogattól függő szerek adását kisebb dózissal és óvatosabban kell kezdeni. - Időskorban csökken a gyógyszerek lebontása (metabolizmus) és kiválasztása is. Bár a vesefunkció nagyon egyéni, megállapítható, hogy 85 éves korra már csak kb. 50 százalékos, melyet ronthat a fennálló cukorbetegség, magas vérnyomás is. Vesén át, ürülnek például a digoxin, ciprofloxacin, H2-gátló fekélyellenes szerek.

 

Központi idegrendszeri változások

 

Időskorban nő az érzékenység a központi idegrendszerre, ható szerekre (pl.: nyugtatók, antikolinerg szerek, vérnyomáscsökkentők egy része, műtéti érzéstelenítők, fekélygátló szerek), főleg, ha a kognitív működés már zavartabb. Felmerülhetnek egyéb problémák is, így például alkoholgondok és több gyógyszer egyidejű szedése is. Az időskorú betegek, mintegy 20-25 százaléka alkoholizál valamilyen szinten. Az alkohol a gyógyszerek nagy részével kölcsönhatásba léphet. Idősebb korban jóval több ún. pszichoaktív szert kap a beteg, ez is bonyolítja a problémát. Az időskori kórházba szállítások, mintegy egyharmadáért a gyógyszerek toxicitása felel, ez nagyon magas arány! Ebbe belejátszik mindazon változás, amelyet felsoroltunk, és az ún. polipragmázia – azaz, hogy az idős beteg egyidejűleg többféle gyógyszert szed. Az idős korúaknál fokozottabb a gyógyszerkölcsönhatások, vagyis két, vagy több gyógyszer egymással reakcióba lépésének, nem kívánt hatások kialakulásának veszélye. A különböző készítmények gyengíthetik, vagy akár fel is erősíthetik egymás hatását. Érdekes adat, hogy a várható mellékhatások aránya: 5-nél kevesebb gyógyszer esetén kb. 4 százalék 5-10 gyógyszer között kb. 10 százalék 10 gyógyszer felett már kb. 28 százalék! Sok esetben lehet "terápiás hiba", amikor egy gyógysze rmellékhatást az orvos "új betegségként" értékel. Ilyen lehet például a NSAID (nem szteroid gyulladásgátló) okozta magas vérnyomás, vagy tiazid vizelethajtók, okozta köszvény.

 

Együttműködő-e az időskorú beteg?

 

Végeztek néhány vizsgálatot erre vonatkozóan, és kiderült, hogy az idősek csak 40-60 százalékban működnek együtt az orvossal. Az időskorúak körében nem ritka látás- és hallásprobléma, feledékenység, esetleg zavartság is hozzájárulhat a nem megfelelő gyógyszerhasználathoz. Vagyis lehetőség szerint egyszerűsíteni kell a gyógyszerelést, a beteg és a hozzátartozók számára érthetően elmondani a szükséges tudnivalókat, adagolást, várható mellékhatásokat stb. Sok idős beteggel az is a gond, hogy meglévő gyógyszerei közül egyet sem szeretne "feladni", abbahagyni. Valójában számos gyógyszer esetén ez gond nélkül megtehető lenne – kivétel ez alól valamennyi szív- érrendszerre és központi idegrendszerre ható szer! Minden esetben természetesen gondosan kell eljárni, lassan, fokozatosan lehet csak "leépíteni" gyógyszereket, kezeléseket.

 

Forrás: Egészségkalauz, vital.hu