Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Alattomosan támad a prosztatarák!

prosztatarákA prosztatarák a második leggyakoribb ráktípus, melyben a férfiak meghalnak - idejében észre kell venni ahhoz, hogy a beteg a gyógyulás útjára léphessen. Hogyan ismerhető fel?

Íme egy tipikusan férfi betegség: a prosztata megbetegedése sajnos nagyon sok férfit érint. A prosztatarák számít a leggyakoribb ráktípusnak, amelybe a páciensek belehalnak. De hogyan is alakul ki?

 

A prosztata vagy dülmirigy egy mirigyes szerv, a húgyhólyag alapja és a medencefenék között található meg. A prosztata hátsó felszínét ki lehet tapintani a végbél felől. Mivel a prosztatának négy része van, elmondható, hogy a prosztatarák leggyakrabban a perifériás, külső zónájából alakul ki. A betegség leginkább idős férfiak körében jelentkezik, 80 éves kor felett. Ám hogy miért alakul ki pontosan, nem ismert. Szerepet játszhat benne, ha valakinek a családjában több férfinál is előfordult a betegség - genetikai okai tehát mindenképpen vannak a prosztatarák kifejlődésének. Mivel a betegség csak akkor alakul ki, ha tesztoszteron is jelen van, valószínű, hogy hormonális okok szintén állnak a prosztatarák hátterében. Az életkor előrehaladottsága fontos tényező.

 

prosztata daganatA prosztatarák tünetei

 

Mikor gyanakodhatunk prosztatarákra? Hasonlóan a legtöbb rákos megbetegedéshez, a rák jelei nem mutatkoznak meg a korai szakaszban, csak akkor, ha a prosztata központi részéből indul ki a daganat.

 

Sokszor csak lappangó formában van jelen a prosztatarák, sőt, ki sem derül az ember életében. Viszonylag szerencsés esetnek számít, ha a prosztata jóindulatú megnagyobbodása miatt megy a férfi orvoshoz, ahol elvégzik a vizsgálatokat, és a szövettan kimutatja, hogy rák is kifejlődőben van. Ez a kezdeti prosztatarák, amelynek nincsenek tünetei, a megnagyobbodás produkál csupán tüneteket.

 

Amennyiben a daganat a központi zónából indul ki, észrevehetők a betegség kezdeti szakaszában a prosztatarák tünetei: a vizelet folyása nehézkessé válik. Ha viszont a kór a prosztata perifériás, külső zónájából alakul ki, a rák jelei csak akkor jelentkeznek, ha már áttétet képzett a daganat. A betegség azért szed annyi áldozatot, mert sajnos a külső zóna a leggyakoribb kiindulási hely, és a páciens többnyire a már észlelhető tünetek után fordul orvoshoz: a prosztata tájékán keletkező kellemetlen tünetek indítják útnak.

 

A prosztatarák tünetei ebben az esetben a vizeletürítéssel kapcsolatos problémák - a férfinak vizelés közben panaszai vannak, sűrűn kell vizeletet ürítenie, éjszaka kijárkál a vécére.

 

Előfordul, hogy szex során, vagy után tapasztal furcsa tüneteket - szexuális zavarokkal küzdhet, észreveszi, hogy a sperma nem olyan, mint máskor, esetleg véres elszíneződése van. Nem szabad megvárni, hogy a daganat már komoly vizeletürítési nehézséget okozzon, mert az azt jelenti, hogy méretes. Jellegzetes érzés prosztatarák esetén, hogy a férfi úgy érzi, sosem tudja eléggé kiüríteni a húgyhólyagját. Valóban, ha nem ürül megfelelően a vizelet, további problémákat okoz – melynek, azaz eredménye, hogy a beteg még rosszabbul érzi magát. A vizeletürítés fájdalmassá válik, a beteg fájdalmat és égető érzést tapasztal vizeléskor. A hólyagban pangó vizelet felülfertőződéshez vezet, melynek akár vesegyulladás is lehet a vége.

 

Súlyos esetben, amikor a daganat már áttétet képez a körülötte levő szervekben, a prosztatarák tünetei az ágyék, a gát, keresztcsont táján érezhető fájdalom, mely nem erős, de állandó. A lábakban tüneteket okozhat azzal, ha a nyirokcsomókba is átterjed a daganat, ezáltal az alsó végtagok duzzadni kezdenek. Amennyiben a daganat a csontokba is eljut, fájdalom tapasztalható a hát- és a deréktájékon, a csípőben, sőt a combcsont táján is. A rák áttétei akár csonttöréseket is okozhatnak.

 

A rák jelei általában is jelentkeznek a prosztatarákos betegnél: nincs étvágya, gyenge, émelyeg, hányinger gyötri és hány.

 

A prosztatarák megállapítása

 

prosztatarákMivel a prosztatarák tüneteit a jól gyógyítható időszakban nehéz felismerni, nagyon fontos a rendszeres szűrés, ha egy férfi elmúlt 50 éves. A rektális digitális vizsgálat, azaz a dülmirigy végbélen keresztüli tapintása nem a legkellemesebb, de rendkívül fontos a megelőzésben. A vizsgálat során az orvos arra figyel, van-e egyenetlenség, asszimetria a prosztatán, mennyire kemény a szövet. Ha ezek fennállnak, gyanakodni lehet rákra. Biopsziával (vagy a pontosabb eredmény érdekében transzrektális ultrahang-vizsgálattal kiegészülve) vesznek mintát, amely alapján megkapható a szövettani eredmény. Majd további vizsgálatok következnek annak tisztázására, vannak-e áttétek és hol, illetve, milyen a beteg általános egészségügyi állapota.

 

Négy stádiuma van a prosztataráknak: a harmadikban haladnak túl a prosztata tokján a daganatsejtek és terjednek a körülötte levő szervekre, a negyedikben, az utolsóban pedig már a távolabbi szerveket is érintik.

 

Prosztatarák kezelése

 

A prosztatarák kezelése nagymértékben függ nemcsak a betegség stádiumától, hanem a beteg életkorától, általános egészségi állapotától. Már a korai szakaszban is a prosztata teljes eltávolításával lehetséges a gyógyulás. Ezt a radikális műtéti beavatkozást azonban azokon végzik, akiknek egészségi állapota jó, van esély rá, hogy akár tíz évet is élhessenek. A műtét nemcsak megterhelő, hanem a későbbiekben fennáll a lehetősége annak, hogy a páciens merevedési zavarokkal küzd majd, vizelettartási problémái lesznek.

 

A daganatot nem lehet eltávolítani a besugárzási technikával - amely külső és belső forrásból is történhet -, a daganatos sejtek pusztítása a célja. Bár jók az eredményei, olyan következményekkel jár, melyek később nehezíthetik a beteg mindennapjait - a hólyag és a végbél gyulladását eredményezik. Ha sem a sugárzás, sem a műtét nem jöhet szóba, az orvosok tesztoszteron-csökkentéssel igyekeznek gyógyítani a beteget. Ha a heréket eltávolítják, hasonló eredményt érnek el.

 

A kezelést követően gyakran kell ellenőrzésre járni, ami nagyon fontos, hiszen az orvos észreveheti a változásokat, időben reagálni tud, ha ismét kiújul a kór. Megelőzésnek csak a rendszeres orvosi vizsgálat tekinthető, amely életmentő lehet!

 

Forrás: napidoktor.hu