Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Előre jelezhető lesz az epilepsziás roham

epilepsziás rohamAz agy elektromos aktivitását vizsgáló eszköz képes jelezni, ha magas az epilepsziás roham kockázata – derül ki egy friss tanulmányból. A 15 beteg bevonásával készült kutatás eredményeit a Lancet Neurology című szakfolyóiratban tették közzé.

Az epilepszia, becslések szerint 50 millió embert érint világszerte. A kórkép abnormális aktivitással jár az agy bizonyos részein, rángásos és remegéses rohamokat okozva. A vizsgálat során az agy felszínéről gyűjtöttek adatokat, amelyeket vezetékeken keresztül továbbítottak a mellkasban elhelyezett másik implantátumnak, ez utóbbi, pedig egy kézi eszköznek sugározta a jeleket – így került kiszámításra a roham esélye. A próbaüzemet három ausztrál kórházban végezték, és vegyes eredmények születtek.

 

Az első négy hónapban az eszköz csak figyelte a páciensek agyi aktivitását, ezáltal „elsajátíthatta” az agyhullámok viselkedését egy-egy roham előtt. Ezután nyolc beteget választottak ki abba a kísérleti fázisba, melynek során a találmány élesben bizonyított, s folyamatosan értesítést küldött a roham esélyéről. A hatékonyság 56 és 100 százalék közötti értékeket mutatott.

 

Mark Cook professzor, a Melbourne-i Egyetem szakértője szerint az eszköz leszámolhat az epilepszia kiszámíthatatlan természetével. „A percekkel, órákkal hamarabb történő jelzésnek nagy hatása lehet a betegség kezelésének módjára. A jelenlegi folyamatosan szedendő gyógyszerek helyett új készítmények kerülhetnek piacra. Előtérbe kerülhet a rövidtávú, megelőzésre irányuló terápia” – tette hozzá. Christian Elger és Florian Mormann, a Bonni Egyetem orvosi központjának munkatársai mérföldkőnek nevezték az eredményt, amely elsőként bizonyítja, hogy a rohamok előrejelzése lehetséges.

 

Forrás: vital.hu