Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Gondold meg a rúzs napi használatát

rúzs használataA rúzs hatezer éves történetében sokféle hozzávalóval kísérleteztek, a tengeri növényektől kezdve a rovarok nedvén vagy szarvasfaggyún át egészen a szintetikus kemikáliákig. Az utóbbi években azonban olyan anyagok is felbukkantak a rúzsokban, amelyek hosszú távon az egészségre is ártalmasak lehetnek.

Nyomokban kadmiumot, krómot, alumíniumot, mangánt és egyéb fémeket találtak a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatói 32 különböző rúzs és szájfény vizsgálatakor. A minták egy részében ezek a fémek ráadásul az egészségre ártalmas szintet meghaladó mennyiségben voltak jelen - olvasható az Environmental Health Perspectives szakfolyóirat cikkében.

 

Olyan rúzsokat és szájfényeket választottak, amelyeket az amerikai fiatalok széles körben használnak. A vizsgált minták 7 vállalat termékeiből kerültek ki, de ezek az eredeti tanulmányban is csak azonosító számmal szerepelnek.

 

A rúzsok és szájfények a többi kozmetikumhoz képest talán még nagyobb veszélyt jelentenek a cikk szerint, mivel a bennük lévő anyagok nemcsak a bőrön át felszívódva, hanem az ajkak megnyalásakor, harapdálásakor vagy egy csók során közvetlenül lenyelve is a szervezetbe juthatnak. Egy rendszeresen sminkelő nő naponta átlagosan 24 milligramm rúzst használ, de aki napközben többször megigazítja sminkjét, ennek akár 3 és félszeresét (87 mg) is "elfogyaszthatja".

 

rúzsokAmi az egészségre gyakorolt hatást illeti, a vizsgált rúzsok és szájfények némelyikének rendszeres használata túlzott króm-, alumínium-, kadmium- és mangánterhelést jelent a szervezet számára. Mivel a nehézfémek zömét korábban összefüggésbe hozták bizonyos daganatos betegségek kialakulásával, ezért a szakemberek mindenképpen óvatosságra intenek a rúzsok hosszú távú használata során.

 

A rúzsokban található fémek tulajdonképpen szennyeződések, amelyek a gyártás során a gépsorról vagy a festékanyagokkal kerülhetnek a termékbe, ezért azokat értelemszerűen a gyártó nem fogja feltüntetni az összetevők között - emelte ki a kutatás vezetője. A probléma komolyabban pár évvel ezelőtt került előtérbe, amikor a legnépszerűbb rúzsmárkák 61 százalékáról derült ki, hogy ólmot tartalmaz. Egy ezt követő átfogó vizsgálat még ennél is szomorúbb eredményt hozott: az összes vizsgált mintában találtak ólmot, ráadásul a korábbiaknál négyszer magasabb koncentrációban.

 

Egy kis rúzstörténelem

 

Napjainkban a rúzsok zömének alapanyaga a méhviasz és a ricinusolaj: előbbi megfelelő bázist képez a pigmenteknek, utóbbinak, pedig a selymes csillogást köszönhetjük. A rúzs mai formáját közel 130 éve nyerte el, amikor Párizsban selyempapírba csomagolva árulták a méhviaszból, ricinusolajból, szarvasfaggyúból készült, legtöbbször kárminnal színezett terméket.

 

Az ajkak festése azonban már évezredek óta fontos a nők számára: az ókori Egyiptomban például tengeri fű, jód és egy igen mérgező növényi eredetű anyag elegyét kenték a szájukra, Kleopátra porrá zúzott hangyák, és bogarak keverékével színezte ajkait, Mezopotámiában pedig összezúzott féldrágakövek porát kenték a nők.

 

Forrás: origo.hu