Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Megoldás a B5 vitamin

B5 vitaminA B5-vitamin (mai nevén pantoténsav) a  koenzim-A nevű enzim alkotórészeként központi szerepet tölt be a szénhidrát-, a zsír- és a fehérjeanyag-cserében.

A koenzim-A szinte minden anyagcsere-folyamat kulcsenzime, így a legtöbb létfontosságú anyag előállításában is jelentős szerepet tölt be, segít a táplálék energiává alakításában, szerepet játszik a szénhidrátok, a zsírsavak anyagcseréjében, hozzájárul az antitest-képzéshez, segít az idegrendszer egészségének megőrzésében, javítja a bőr egészségi állapotát. Energia felszabadító hatása van szervezetünkben.

 

A pantoténsav fontos szerepet játszik, a migrénes fejfájás tünetének enyhítésében, az alkoholizmus leküzdésében a herpesz és arthritisz megszüntetésében. Érdekesség, hogy a panthenolt gyakran alkalmazzák bőrvédő krémekben, melyekben segít megőrizni a bőr rugalmasságát és puhaságát. Hajápoló termékekben is alkalmazzák, hogy megóvja a hajat a kémiai és mechanikai károsodásoktól.

 

Forrásai: szárított élesztő, máj, élesztőkivonat, vese, olajos magvak, búzacsíra, szójaliszt, barna rizs, tojás, hüvelyesek, illetve a hántolatlan gabonából készült ételek. Vegyes táplálkozás esetén B 5 vitaminhiány nem léphet fel, ha mégis, akkor bőrgyulladás, kopaszság, korai őszülés és mellékvese-elégtelenség, izomremegés, izomgörcs, fáradtság, apátia, szédülés, hányás, nyombélfekély, fokozódó stressz-érzet, aggodalom-érzet léphet fel.

 

Forrás: hajraegeszseg.hu