Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

A nagy melltől szenvednek a fiúk

mellnagyobbodásA tinédzser fiúknál komoly önbizalom-csökkenést, valamint súlyos mentális és érzelmi problémákat okozhat a mellnagyobbodás - összegezte egy kutatás.

A tudósok 47, átlagban 16 éves, gynecomastiás (mellmegnagyobbodásban érintett) fiún végeztek pszichológiai vizsgálatokat. A tudósok rajtuk kívül még egy egészséges tinikből álló kontrollcsoportot is megvizsgáltak. A gynecomastiás fiúk közül 62 százalék küzdött enyhe, illetve közepes mértékű mellnagyobbodással, 64 százalékuk, pedig túlsúlyos vagy kórosan elhízott volt. Ugyanez az arány a kontrollcsoportban csak 41 százalék volt.

A kontroll csoporthoz képest a gynecomastiás fiúk sokkal alacsonyabb pontszámot értek el az általános egészségi állapotot, valamint a szociális funkciókat, mentális egészséget és önbizalmat mérő teszteken. A tudósok szerint ez a gynecomastia enyhe formájában szenvedő tinikre is igaz volt. "A vizsgálati eredmények alapján egyértelműen látszik, hogy szükség van a betegség korai felismerésére és kezelésére" - nyilatkozta Dr. Brian Labow, a Bostoni Gyermekkórház munkatársa. "Bizonyos esetekben az egyetlen lehetséges megoldást a mellkisebbítő műtét jelentheti."

A tudósok szerint ezzel együtt is további kutatások szükségesek, hogy kiderüljön, milyen fizikai és mentális hatásai lehetnek egy esetleges mellkisebbítő műtétnek a gynecomastiás tinédzserek esetében. A mellnagyobbodás igen gyakori probléma kamasz fiúknál, de szerencsére a legtöbb esetben a betegség magától gyógyul. Az esetek 8 százalékában azonban maradandó problémát is okozhat.

 

Forrás: vital.hu