Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Agydaganat növekedésének megállítása egy felfedezés alapján

agydaganatA kemoterápia mellékhatásai ellen használt gyógyszerrel megállíthatják az agydaganat növekedését - derült ki az Adelaide Egyetem legújabb kutatásából.

A felfedezést egy olyan kutatás során tették, amely az agydaganat és az agyi gyulladásokban szerepet játszó peptid, az úgynevezett P-anyag összefüggéseit vizsgálta. A P-anyagot az idegrendszer szabadítja fel a testünkben, hozzájárulva a szövetek duzzanatához sérülések után. Az agyban a P-anyag szintje jelentősen megemelkedik traumás agysérülést és agyi érkatasztrófát követően.

„Egy ideje már tudjuk, hogy a P-anyag szintje a különböző daganattípusok esetén is megemelkedik a szervezet különböző részein” – magyarázta Dr. Elizabeth Harford-Wright. „Arra voltunk kíváncsiak, vajon a peptid megemelkedett szintje az agydaganatos sejtekben is megfigyelhető-e, és ha igen, ez befolyásolja-e a daganat növekedését. Főként azt próbáltuk kideríteni, hogy a P-anyag gátlásával megállítható-e a daganat növekedése.”

Dr. Harford-Wright kimutatta, hogy a P-anyag szintje az agydaganatos szövetben sokkal magasabb. Abból kiindulva, hogy a P-anyag kötődik az NK1 receptorhoz, az aprepitant hatóanyagú antagonista gyógyszert használták fel a P-anyag kötődésének gátlására a receptorhoz. Az aprepitant hatóanyagú készítményt jelenleg a kemoterápia során fellépő hányinger kezelésére használják. Lenyűgöző eredményeket kaptak. Sikerült meggátolni a P-anyag kötődését az NK1 receptorhoz, ami az agydaganat növekedésének korlátozását eredményezte, sőt a daganatos sejtek pusztulását okozta. „A P-anyag működésének gátlásával az agydaganatokban megállítható az agytumor növekedése” – mondta a kutató. „Ez az izgalmas felfedezés újabb lehetőségeket vetít előre a következő években az agydaganat kezelésében.”

 

Forrás: Medipres, vital.hu

 

lecitin tartalmú kalcium chitosan kapszula cink kapszula
Lecitin tartalmú kalcium
Chitosan kapszula Cink kapszula