Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Miért fárad ki az agy testmozgás közben?

agy kifáradása - testmozgásHa egy maratoni futó közvetlenül a célvonal előtt izzadtan zuhan a földre, a legtöbben bizonyára azt gondolják, hogy a sportoló az izmainak összes energiatartalékát felhasználta. Kevesen tudják azonban, hogy létezik egyfajta fék-mechanizmus az agyban

, ami ha aktiválódik, lehetetlenné válik a további mozgás. Ez a jelenség leginkább centrális vagy központi idegrendszeri fáradtság néven ismert.

"Felfedezésünk segíthet megmagyarázni a paradoxont, ami régóta vita tárgyát képezi a kutatók között. Ismert tény, hogy edzés közben egy szerotonin nevű ingerületátvivő anyag szabadul fel a szervezetben, ami fokozza a szervezet teljesítményét. Azzal azonban nem voltunk tisztában, milyen szerepet játszik ez az anyag a teljes kimerültség érzésének kialakulásában. A mostani kutatás eredmények szerint a szerotonin-többlet aktivál egy, az agyban lévő fék-mechanizmust. Vagyis a szerotonin alaphelyzetben serkentőként funkcionál, túlzott terhelés esetén azonban teljes kimerültséget okoz" - nyilatkozta Jean-Francois Perrier, a Koppenhágai Egyetem idegi tudományok és farmakológia tanársegédje.

A tudósok remélik, hogy a centrális fáradtság működési folyamatainak feltárása sok szempontból hasznosítható lesz a későbbiekben. A centrális fáradtság egy közel 80 éve ismert jelenség: olyan fáradtság, ami nem az izmokra hat, hanem az agyra és a központi idegrendszerre. Tudományos kísérletek során sikerült megfigyelni, hogy az agy ilyenkor nem képes megfelelő jelzéseket küldeni az izmoknak, amik így nem képesek tovább végezni a munkájukat. A centrális fáradtság hátterében lévő mechanizmusok azért is fontosak, mert akár a doppingolás elleni harcban is felhasználhatóak lehetnek.

Az agy izmainkkal a motoros idegsejtek segítségével kommunikál, amelyek bizonyos betegségek (például a Little-kór) velejárójaként hiperaktívvá is válhatnak. Perrier és kollegái remélik, hogy a kutatási eredmények folyományaként később új gyógyszereket is kifejleszthetnek a fenti betegségek tüneteinek enyhítésére. "Ez a mostani felfedezés egy lépéssel közelebb vihet minket a szerotonin kontrollálásához. Vagyis nemsokára mi dönthetjük majd el, hogy a szerotonin fokozza a teljesítményt, vagy centrális fáradtságot váltson ki: mindez csak azon múlik, hogy mely, a szerotoninhoz kapcsolódó receptorokat aktiváljuk" - vélekedett a kutató. "Az új kutatási eredmények fényében már érthető, hogy a szelektív szerotonin-újrafelvételt gátló gyógyszerek, amelyeket főként antidepresszánsként alkalmaznak az orvosok, miért okoznak fáradtságot és ügyetlenséget. Reméljük a jövőben jobb, mellékhatások nélküli gyógyszereket fejleszthetünk majd ki." A kutatás részletes leírása a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos szaklapban olvasható.

 

Forrás: vital.hu

 

lecitin tartalmú kalcium Inner beauty kapszula vérnyomás regeneráló
Lecitin tartalmú kalcium
Inner beauty Vérnyomás regeneráló