Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Pajzsmirigy-alulműködés és tünetei

pajzsmirigy alulműködésPajzsmirigy alulműködésben (hypothyreosis) a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigy hormont termel, vagy egyáltalán nem működik. Ez a hormon azonban fontos a szervezet számára, mert hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és csökkenti a teljesítőképességet.

A pajzsmirigy a gége előtt elhelyezkedő hormontermelő mirigy. A pajzsmirigy hormonjai az emberi szervezet majdnem minden anyagcsere-folyamatát befolyásolják. A pajzsmirigy két különböző hormont termel: tiroxint (T4) és trijód-tironint (T3).

 

A pajzsmirigy-alulműködés okai

Krónikus gyulladás

A pajzsmirigy-alulműködés gyakran a pajzsmirigy krónikus gyulladásának következménye. Ebben a betegségben a szervezet a saját pajzsmirigyszövetével szemben termel ellenanyagot (autoimmun betegség). A folyamat oka még ismeretlen.

 

Kezelés következménye

A pajzsmirigy alulműködés egy korábbi orvosi beavatkozás következménye is lehet. Kialakulhat a pajzsmirigy-túlműködés kezelésének következtében vagy radioaktív jóddal való besugárzás hatására, de a hormontartalmú gyógyszerek is tartósan megzavarhatják a pajzsmirigy működését.

Pajzsmirigyműtét is okozhat alulműködést, melyre például golyva (struma) esetén kerülhet sor.

 

Az irányítás zavara

Pajzsmirigy-alulműködés akkor is kialakulhat, ha a pajzsmirigy hormontermelésének szabályozása zavart szenved. Az ok lehet, hogy magában a pajzsmirigyben keresendő, de előfordulhat, hogy az agy bizonyos területei (hipotalamusz és hipofízis) nem működnek megfelelően. A hormontermeléshez a pajzsmirigynek jódra van szüksége. Ha a táplálkozással túl kevés jódot juttat valaki a szervezetébe, akkor is kialakulhat a betegség.

Ritka esetben a hipofízis (agyalapi mirigy) túl kevés pajzsmirigy stimuláló hormont (TSH) termel. Így a pajzsmirigy nem kap utasítást a hormontermelésre.

A veleszületett pajzsmirigy-alulműködés a pajzsmirigy hiányos fejlettségével járhat, de a hormon képzésének zavara vagy a jódtranszport hibája is okozhat veleszületett pajzsmirigy alulműködést. A betegség terhesség alatt is kialakulhat.

 

A pajzsmirigy- alulműködés tünetei

A betegség a test valamennyi szervére hatással van. Az érintettek teljesítőképessége romlik, koncentrációs képességük csökken, fáradtak, érzékenyek a hidegre és gyakran van székrekedésük. Ezek mellett még golyva (struma) is kialakulhat náluk.

Még a következő tünetek is tipikusak:

 • Étvágycsökkenés
 • Súlygyarapodás
 • Fásultság
 • Száraz és hűvös bőr
 • Rekedt, mély hang
 • Vékony, szálkás haj
 • Szívmegnagyobbodás és lelassult szívverés (bradikardia)
 • A megemelkedett koleszterinszint miatti korai érelmeszesedés
 • Nőknél menstruációs zavarok
 • Terméketlenség

Idősebb nőknél gyakran csak az alábbi tünetek jelentkeznek:

 • Teljesítőképesség csökkenése
 • Depresszió
 • Fázékonyság

A tüneteket gyakran összekeverik az öregedés jeleivel, így a betegséget gyakran nem ismerik fel.

A pajzsmirigy-alulműködéssel született babáknál az alábbi jelek utalnak a betegségre:

 • A kisbaba nem akar inni
 • Székrekedés és egyéb hasi panaszok (pl. puffadás)
 • A kisbaba nem szívesen mozog
 • Alacsonyabb a testhőmérséklete

A gyermek testi és gyakran szellemi fejlődése is visszamarad.

 

Szükséges vizsgálatok

A vérben a pajzsmirigyhormon szintje pajzsmirigy-alulműködés esetén alacsony, azért a betegség diagnosztizálásának első lépése a vérvizsgálat. Emellett szükség lehet ultrahangvizsgálatra, radioaktív anyag segítségével végzett szcintigráfiára, antitestek vizsgálatára, esetleg szövettani mintavételre.

 

A pajzsmirigy-alulműködés kezelése

A betegség gyógyszerekkel hatékonyan kezelhető, rendszerint ehhez egész életen át tartó mesterséges pajzsmirigyhormon szedésére van szükség.

A terápiát alacsony hormondózissal kezdik, és addig emelik, míg el nem éri a kívánt hatást. A gyógyszereket reggel kell bevenni, éhgyomorra. Ha beállították a gyógyszerszedést, évente egyszer ellenőrzés céljából vérvételre van szükség.

A veleszületett pajzsmirigy- alulműködés kezelésére a gyerekeknek naponta kell gyógyszert szedniük.  Az időben felismert betegség megfelelő kezeléssel nem okoz maradandó károsodást: a gyermek normálisan fejlődik. A már kialakult szellemi károsodások azonban sajnos már nem fordíthatóak vissza.

 

Lehetséges szövődmények

A pajzsmirigy-alulműködés hatékonyan gyógyítható, a jól beállított gyógyszeres kezelés mellett a betegek teljes életet élhetnek. Sem várható élettartamukat, sem teljesítőképességüket nem befolyásolja a betegség. A megfelelő kezelés mellett a nők gyermeket is vállalhatnak.

Kezeletlenül a hypothyreosis többek között a koleszterinszint megemelkedéséhez, érelmeszesedéshez és meddőséghez vezethet.

Ha a betegség veleszületett formáját az orvos időben felismeri és kezeli, a gyermek normálisan fejlődik, megkésett terápiával már csak a testi növekedés visszamaradása orvosolható, az agykárosodás és a szellemi fejlődés zavarai nem.

 

Megelőzés

A pajzsmirigy-alulműködés leggyakoribb oka autoimmun betegség, amit nem lehet megelőzni. Mivel a betegséget jódhiány is okozhatja, ez ellen jódban gazdag táplálkozással lehet tenni: használjon rendszeresen jódozott konyhasót és egyen sok halat! Sok halfaj gazdag természetes jódban.

Ha a pajzsmirigy-alulműködés jellegzetes tüneteit észleli magán vagy gyermekén, forduljon orvoshoz, hogy ha valóban baj van, időben megkezdhessék a megfelelő terápiát, és szükség esetén a hormonpótló kezelést!

 

Forrás: A teljes cikk a webbeteg.hu oldalon

 

Spirulina alga banting tabletta kalcium töktermék porral
Spirulina alga Banting tablett Kalcium töktermék porral