Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Figyelem: az antibiotikum nem köhögéscsillapító

köhögésA közönséges náthától szenvedő gyerekek köhögésére nem kell antibiotikumot adni. Habár erre a tünetre nem használ, olasz és amerikai kutatók arról számoltak be, hogy mégis sok gyereknek felírják.

Az eredményeket az Amerikai Mellkasgyógyászati Szakkollégium (ACCP) atlantai gyűlésén tették közzé. - Azt tapasztaltuk, hogy a gyermekorvosok gyakran felírják ezeket a gyógyszereket náthára, sokszor csak azért, hogy a szülőket megnyugtassák - mondta el a kutatás vezetője, Dr. Francesco de Blasio, a nápolyi Privát Kórház Klinika munkatársa. - Hatásuk azonban nem jelentős a náthára. Az indítékot nem nehéz megérteni egy amerikai szakértő szerint. - Szülőként senki sem szereti látni, ahogy a gyermekét köhögés rázza, de erre nem mindig az antibiotikum a válasz. A háttérben rejlő októl függően az is előfordulhat, hogy a legideálisabb kezelés az, ha a gyerek nem kap gyógyszert - tette hozzá Dr. Darcy Marciniuk, az ACCP elnöke. -

A kutatásban 305 gyerek vett részt, akiket nátha miatt fellépő erős köhögés miatt kezeltek. Közülük 89 kapott antibiotikumot, 38, pedig emellé még a központi idegrendszerre ható köhögéscsillapítót (kodein), vagy perifériás szert (levodropropizine) is. 44 gyereknek csak a köhögését kezelték, a többi 55, pedig nem részesült semmilyen terápiában. Habár a betegség kimenetelében nem mutatkozott semmilyen eltérés, a csak antibiotikumot szedő gyerekek lassabban gyógyultak meg. A levodropropizine hatásosabbnak bizonyult a köhögésre, mint a centrálisan ható szerek.- Csak kevés gyógyszer enyhíti a köhögést, és az antibiotikumokkal sem érhető el jobb eredmény, mint kezelés nélkül - vonta le a következtetést Blasio. Antibiotikumot akkor kell alkalmazni, ha a kellemetlenségek mögött valamilyen fertőzés rejlik, de felesleges használatukat kerülni kell. Az antibiotikum ismételt alkalmazása ugyanis – különösen, ha hatástalan is – allergiás reakciókat eredményezhet, illetve rezisztencia is kifejlődhet.

 

Forrás: vital.hu

 

További cikkeink:

Kalcium rágótabletta

Propolisz tabletta

Cordyceps kapszula