Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Tudományos áttörés az elhízás és a 2-es típusú diabétesz kezelésében

elhízás - cukorbetegségA Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatásának eredményei új gyógyszerek, kifejlesztését hozhatja az elhízás kezelésére, és csökkentheti a 2-es típusú diabétesz gyakoriságát.

A Vance Matthews által vezetett melbourne-i, texasi és japán nemzetközi kutatócsoport az emberi sejt felszínén található egyik fehérje hatásait vizsgálta 2-es típusú cukorbetegség és elhízás esetén. Eredményeik az Immunology and Cell Biology szaklapban jelentek meg.

Matthews elmondta, a kutatás azért különösen fontos, mert a felnőttkori elhízás 75 százalékkal nőtt az elmúlt 25 évben, amihez a túlsúlyos és elhízott gyermekek számának riasztó emelkedése társul. Az inzulinrezisztencia közvetlen összefüggésben áll az elhízással, és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet, mely során krónikus gyulladás jelentkezik metabolikusan aktív sejtekben.

Matthews és munkatársai kimutatták, hogy az elhízást és inzulinrezisztenciát magában foglaló metabolikus szindróma több paramétere is jelentős összefüggésben áll az ADAM28 nevű metalloproteináz magas szintjével a gyulladásos sejtekben. A szakértők ezután megvizsgálták a kölcsönhatásokat a TNF-alfa gyulladásos fehérje és az ADAM metalloproteináz között. A TNF-alfa egy közismert citokin, amely elősegíti az inzulinrezisztencia kialakulását, és növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

A kutatásból kiderült, hogy az ADAM28 metalloproteináz fokozhatja a TNF-alfa felszabadulását a sejtfelszínről, és ez a hatás elősegítheti a gyulladás kialakulását. Az eredmény arra utal, hogy a metabolikus szindrómában szerepet játszó ADAM28 gátlása új célpont lehet az elhízás elleni gyógyszerek fejlesztésében, amelyek következésképpen a 2-es típusú diabétesz visszaszorítását is lehetővé tennék.

 

Forrás: betegszoba.hu

 

További cikkeink:

Carb Blocker

Kalcium töktermék porral

Cink kapszula