Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

A legősibb fogtömés: a méhviasz

fogtömés méhviaszEgy 6500 éves, méhviasszal tömött fog bizonyíthatja, hogy az emberiség már a történelem előtti időkben is végzett fogászati beavatkozásokat.

A fogat egy emberi állkapocsban találták nemrég Triesztben, Szlovéniában. Mivel az ilyen leletek rendkívül ritkák, a tudósok remélik, a mostani felfedezés segítségével többet tudhatnak meg az első fogászati beavatkozásokról. - Ez a lelet az egyik legrégebbi az őskorból származó európai fogászati emlékek közül és direkt bizonyítéka annak, hogy már akkoriban is alkalmaztak fogtöméseket terápiás célzattal - nyilatkozta Federico Bernardini, az Abdus Salam Nemzetközi Elméleti Fizikai Központ munkatársa.

A méhviasz tömést a beteg halála környékén helyezték el a fogban, de a tudósok nem tudják, hogy röviddel a halála után, vagy még azelőtt tömték be a fogat. Ha még a halál beállta előtt, akkor valószínűleg terápiás célzattal került oda, azért, hogy csökkentse a páciens fájdalmait és a fog érzékenységét, ami a fogzománc és a dentin réteg sérüléseinek következményeként alakulhatott ki.

A leleten erőteljes kopásnyomok látszanak, amelyek valószínűleg nem az evés, hanem valamilyen más tevékenység, például a szövés következtében alakulhattak ki, ami az újkőkorszaki nők gyakori elfoglaltsága volt. A témáról bővebben a PLoS One című tudományos szaklap legutóbbi számában olvashatnak az érdeklődők.

 

Forrás: vital.hu

 

További cikkeink:

TIENS fogkrém fodormenta ízesítéssel