Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Megfejtették, mi okozza a végtagok hidegségét

Raynaud-jelenségKülönösen nők között gyakori az ún. Raynaud-jelenség, amikor a végtagok szinte jegesek, merevek, mintha nem vagy alig lenne bennük vérkeringés. A hideg láb rejtélyével kapcsolatban ezúttal német kutatók tették közzé kutatásaikat.

A bőr alatti erek a hidegségre egy védekező reflexszel reagálnak: ezen erek szűkülete gátolja a mikrokeringést, ami lehetőséget teremt arra, hogy a szervezet megóvja az életfontosságú belső szervek hőmérsékletét. A reakciót alapvetően az adrenalin és a noradrenalin váltja ki, mely az érszűkületet a simaizmok összehúzódásán keresztül éri el. Azonban egyesek túl erősen, vagy hibásan reagálnak, ezt nevezik Raynaud-jelenségnek, amikor stressz, vagy hideginger hatására a végtagok ujjai és a talp a kieső keringés miatt lebénulnak, és kéken elszíneződnek – tették közzé Az American Journal of Physiology - Cell Physiology hasábjain a németországi Gutenberg Egyetem kutaóinak magyarázatát.

Dr. Martin Michel professzor és munkatársai az erek izomszövetéből vettek szövetmintákat egészséges önkéntesekből, illetve egérfarokból – ennek keringése igen hasonló az emberi bőrhöz. Az adrenalin az alfa-receptorokon keresztül hat, a kutatók azt feltételezték, hogy a hiba vagy magát a receptort, vagy annak szabályozását érinti. Érdeklődésük így fordult az Epac és Rap1 molekula felé. Pár éve feltárták, hogy az alfa-receptor 2C altípusa a család többi tagjával szemben nem a sejtmembránban helyezkedik el, és normálisan nem is hat az erek keresztmetszetére. Azonban a most leírtak szerint stressz hatására ingerületbe kerül, hogy megóvja a maghőmérsékletet – Raynaud-betegségben vélhetően ez a mechanizmus szenved zavart.

Mindazonáltal betegségnek kétféle formája ismert. Az elsődleges 15-25 éves kor között kezdődik, és nőket, valamint hideg területen élőket gyakrabban érint. Megelőzésként meleg ruhák viselését, a légkondicionáló kerülését, valamint a hideg, fagyasztott ételek csupán kesztyűben való érintését ajánlják. A másodlagos Raynaud autoimmun betegségekhez (például szkleroderma, lupusz, Sjögren-szindróma) kapcsolódva jelentkezik.

 

Forrás: vital.hu

 

További cikkeink:

Cholican kapszula