Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

A dohányzás ellenszere

dohányzás ellenszereEgy új tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a D-vitamin késleltetheti a tüdő károsodását a dohányos emberek körében, azonban a vitaminok kedvező hatása nem helyettesítheti a leszokást.

dohányzás és a D-vitaminA D-vitaminhiányos dohányos emberek tüdőfunkciói valamivel gyorsabb ütemben romlanak a normális D-vitaminszinttel rendelkező dohányosokhoz viszonyítva, derült ki egy új tanulmány eredményeiből.

Habár a D-vitamin szintjének megemelése a tüdő számára valóban nyújt némi védelmet a dohányzás káros hatásai ellen, fontos megjegyezni, hogy a többi dohányzásból fakadó egészségi problémákkal, például a szívbetegségekkel, a stroke-kal, vagy a rákkal szemben teljesen hatástalan a D-vitamin, figyelmeztetnek a tudósok.

"Valószínűsíthető, hogy a D-vitamin az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt képes kismértékű védelmet biztosítani a tüdő számára a dohányzás rendkívül káros hatásai ellen" - nyilatkozta Dr. Nancy Lange, a bostoni Brigham and Women's Kórház Channing laboratóriumának kutatója, a tanulmány szerzője. "Amennyiben a soron következő kutatások is hasonló eredménnyel zárulnak, akkor valóban bebizonyosodhat, hogy a D-vitamin kiegészítők hatékony védelmet nyújtanak a tüdőfunkciók romlása ellen."

A kutatás során Lange és kutatócsoportja több mint 600 férfi egészségügyi adatait elemezte, akik egy párhuzamosan futó, öregedést vizsgáló hosszútávú tanulmány résztvevői voltak. A kutatók a D-vitamin szint és a tüdőfunkciók minősége közötti összefüggéseket kezdték megfigyelni, és a több mint 20 évig tartó elemzések során kiderült, hogy a normális D-vitamin szinttel rendelkező dohányosok esetében kevésbé károsodtak a tüdőfunkciók, mint azoknál a résztvevőknél, akiknek alacsonyabb volt a vitaminszintjük.

A kutatás részleteit az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című orvosi szakfolyóirat júliusi számában tették közzé.

 

Forrás: hazipatika.com

 

További cikkeink:

Kalcium por gyermekeknek

Super kalcium por