Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Gyorsabban diagnosztizálható a szívroham

SzívrohamLerövidítheti a mellkasi fájdalommal kórházba kerülők ellátási idejét, az esetleges szívroham diagnózisát egy új vizsgálati módszer, a komputertomográfos angiográfia.

A kórházban töltött időt csaknem nyolc órával rövidíti meg a mellkasi fájdalommal küszködő páciensek számára az új vizsgálati módszer, amelyet komputertomográfos angiográfiának (CCTA) hívnak. Segítségével hamarabb felismerhetővé vagy kizárhatóvá válhat a szívroham diagnózisa, ám használatának hátulütői is vannak, mivel növeli az ellátás költségét, és több sugárzással járhat.

angiográfia„A CCTA roppant hatékony eszköz a szívproblémák feltárására. Látni engedi az artériák belsejét, így idejekorán felismerhetőek a koszorúérgondok” – magyarázta a tanulmányt koordináló Dr. Udo Hoffmann, a Massachusettsi Kórház kardiológusa és a Harvard Egyetem orvosi karának professzora. Ha valaki jelenleg mellkasi fájdalommal sürgősségi ellátásra szorul, először EKG-vizsgálaton esik át, amely a szívritmust vizsgálja. Ha épp egy infarktus kellős közepén történik a megfigyelés, a készülék ezt megmutatja, ám a konklúzió más esetekben nem ilyen egyértelmű. Ezért általában vérvételre is elküldik a betegeket, ami többek között kideríti a troponin nevű biomarker szintjét. Amennyiben ez magas, valószínű a szívroham. Az említett vizsgálatok azonban nem mindig képesek feltárni a mellkasi fájdalom szív- és érrendszeri okát. „Ilyenkor az orvosoknak tudásukban és tapasztalataikban bízva kell döntést hozniuk. Előfordulhat, hogy valaki egyértelműen infarktusos tüneteket produkál, ráadásul bizonyos kockázati tényezők is fennállnak nála, mégis negatívak a leletei” – mondta Dr. Hoffmann. A tengerentúli gyakorlat szerint a szakembernek ebben az esetben lehetősége van terheléses teszt végzésére, illetve arra, hogy három napra háziorvosi felügyelet alá helyezze a pácienst. Nagy szükség van pontosabb diagnosztikai módszerre, mellyel egyértelműen megállapítható, mi zajlik a szívben.

mellkasi fájdalomA kutatás során véletlenszerűen kiválasztott ezer, mellkasi fájdalommal kórházba került beteget vizsgáltak meg CCTA segítségével, miután egyikük EKG-ja és troponinszintje sem mutatott eltérést. Mindannyian 40 és 74 év közöttiek voltak, 47 százalékuk nő. Az érintettek ellátása 7,6 órával rövidült, és csaknem felüket elbocsáthatták infarktusgyanú hiányában a sürgősségi osztályról – szemben a hagyományos kivizsgálásnál megszokott 12 százalékkal. Az ellátás költsége ugyanakkor körülbelül 937 000 forintnak megfelelő összegről 990 000 forintnyira nőtt. Egyes szakértők a pácienst érő sugárzás mértékére hívták fel a figyelmet. „Aggasztónak találom a pácienseket érő sugárzás mértékét, amely nemcsak a CCTA-nak, hanem többnyire az azt követő izotópos terheléstesztnek és koszorúér-vizsgálatnak tudhat be. 10 millisievert mennyiségű sugárzás 2000 emberből egynél rákot okoz, és a kutatásban résztvevők közül néhányan ennél is többet kaptak” – közölte Dr. Rita Redberg, a Kaliforniai Egyetem szakorvosa. A publikáció a New England Journal of Medicine című szakfolyóiratban jelent meg.

 

 

Forrás: vital.hu

 

További cikkeink:

TÜSI- harmonizáló készülék ( vérnyomás regeneráló )

Fokhagymaolaj kapszula

Omega 3 kapszula