Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Nem veszélytelen a fogfehérítés

fogfehérítésA fogfehérítés nem károsító folyamat, de van mellékhatásai. Dr. Berhidi Edit fogszakorvos a fogfehérítésről beszélt

Enikő és Nóra a fogorvosnál. Ez alkalommal nem hagyományos fogászati kezelésen vesznek részt. Mind a ketten ugyanazzal a céllal érkeznek: fehérebb, csillogóbb fogsorra vágynak.

Nórának nyolc nap alatt ígérnek világosabb fogakat, míg Enikőnek ugyanezt az eredményt egy óra alatt garantálják. De nézzük mindezt a gyakorlatban.

Fogorvoshoz fehérítési szándékkal esztétikai okból fordulnak a páciensek. Az elszíneződést olykor a fog megbetegedése vagy korábbi gyökérkezelése is okozhatja, ez azonban ritkább. Ilyenkor speciális módszert alkalmaznak, az eljárás is körülményesebb, mint Enikő és Nóra esetében. Ők ugyanis ép és egészséges, ám az általuk kívántnál sárgább árnyalatú fogsorral rendelkeznek. A két höly fogait hasonló zselékkel fehérítik. Mindkettő alapanyaga a hidrogén-peroxid.

A fő különbség a szerek között a töménységükben van. Nórának nyolc napon keresztül, napi négy órán át kell viselnie a fogsoráról mintázott szilikon sínt, amelybe 12 százalékos hidrogén-peroxid tartalmú zselét tesznek. A szer a világosításért felelős anyagokon kívül fogvédő vegyületeket is tartalmaz. Utóbbiak a zománcot és a fog belsejének szöveteit óvják.

De hogyan világosítja ki a fogakat a hidrogén-peroxid?

"A hidrogén-peroxid, az egy olyan anyag, mint például a hajszőkítésben is, amit a fodrászok használnak. Kivilágosítja a sötétebb dolgokat. A hidrogén egy nagyon labilis, bomló anyag. Elbomlik vízre és egy olyan oxigénformára, ez a nasszenz-oxigén, ami nagyon könnyen hozzákapcsolódik a környezetében lévő anyagokhoz és azokat kiszínteleníti." - magyarázza Dr. Berhidi Edit, fogszakorvos.

Enikő fogát tulajdonképpen ugyanezzel a vegyülettel világosítják, a különbség mindössze a fehérítőanyag töménységében és ezáltal a kezelés időtartamában van. Míg Nóra fehérítő keveréke mindössze 12 százalék fehérítésért felelős hidrogén-peroxidot tartalmaz, addig Enikőnél háromszor ilyen magas koncentrációjú, azaz 35 százalék tartalmú fehérítőszert alkalmaznak. Ez a módszer abban különbözik a 8 napos fehérítő eljárástól, hogy itt ötször tíz percig úgynevezett polimerizációs fénnyel megvilágítják, és ez által aktiválják a fehérítő anyagokat. Amíg a hölgyek foga fehéredik, nézzük minek is, vetik alá magukat.

"Az biztos, hogy a fogfehérítés nem egy károsító anyag vagy károsító folyamat, mert akkor a fogorvosok nem alkalmaznák. De vannak kellemetlen mellékhatások. Lehet a kezelés során hideg-savas érzékenység, ami a kezelés végén elmúlik. Hosszútávú károsító hatásait. pedig állandóan vizsgálják. Mi, fogorvosok azt javasoljuk, hogy a túl nagy töménységű anyagokat fogorvosi ellenőrzés nélkül senki ne használja." - meséli Berhidi doktornő.

"Erről a hidrogén-peroxidról tudni kell, hogy rokon vegyülete a mindennapi életben használt hyponak. A háziasszony már valószínűleg tapasztalták, hogy azok a természetes anyagokból készült fehérneműk, amelyek hosszú időn keresztül vagy többször hypozva lettek, egy idő után málékonnyá vagy szakadékonnyá válnak. " - folytatja Dr. Jóbor András, egyetemi docens, SOTE

Ha ez így van, akkor az agresszív hidrogén-peroxid hatását is úgy kell elképzelnünk, mint a fehérítőszerét. A fogak felszínéről a belsejébe jutva roncsolhatja az ottani szerves állományt, így hosszútávon gyengévé és törékennyé válhatnak rágószerveink. A fehérítést nem ellenzők is óvatosságra intenek. Csakis egészséges, ápolt, szuvasodásra nem hajlamos fogak esetén ajánlják ezt az orvosi beavatkozásnak nem tekinthető, kozmetikai eljárást. Nem tanácsos túl sokszor elvégeztetni, bár az eredmény nem életre szóló a fog visszasötétedhet. A kezelés előtt, el kell távolítani a fogkövet és a szennyeződéseket.

Ezeknek a készítőknek szakemberek szerint valódi fehérítő hatása nincs. Az elszíneződéseket és lepedékeket képesek eltávolítani, ezzel az eredeti fogszínt visszaadván. Tehát, ha mondjuk fogunk alapszíne sárgás, akkor ezektől sem várhatunk hófehér csillogást. Egyedüli megoldás az Enikő és Nóra által választott eljárás, melynek segítségével legalább egy árnyalatot lehet világosítani a fogakon. Ám a módszernek vélt vagy valós következményeiről egyelőre a szakértők is vitatkoznak.

 

Forrás: FreePress, napidoktor.hu

 

További cikkeink:

TIENS fogkrém fodormenta ízesítéssel

Gyümölcs és zöldség tisztító készülék