Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Tegyünk a hasi elhízás ellen?

hasi elhízásA magyar lakosság körülbelül 21 százaléka elhízott és több mint 40 százaléka túlsúlyos, vagyis a lakosságnak több mint fele érintett.

Az elhízásnak alapvetően két formája különböztethető meg, a hasi és a csípőtáji típus. A típusok elkülönítésére a has körfogat mérése szolgál.

De mit tegyünk ellene?

A legfontosabb a megelőzés. Fontos lenne mindennap legalább egyetlen órát mozgással tölteni. A legújabb amerikai állásfoglalás szerint heti 5x30 perc közepes, vagy heti 4x20 perc magas intenzitású testmozgásra van szükségünk a betegségek - így a hasi típusú elhízás - megelőzése végett.

A már kialakult súlytöbblettől nem lehet gyorsan megszabadulni, tudniillik a hirtelen leadott kilók néhány hét, hónap alatt duplán visszarakódnak. Ennek érdekében hetente fél-egy kilónál nem célszerű többet leadni. A testmozgás önmagában nem vezet eredményre, jóllehet a hasi zsírtömeget jelentősen csökkenti, amely már magában nagy előrelépés.

Kell hozzá egy kiegyensúlyozott, körülbelül 500 kcal-val csökkentett energiatartalmú, változatos, vitamindús diéta. Emellett létfontosságú a megfelelő mennyiségű, és minőségű alvás, és a stresszkezelés más hatékony eszköze.

Milyen mozgásforma javasolható a hasi típusú elhízás esetén?

Nos, lényegében bármilyen mozgásról lehet szó, kivéve azokat, amelyek túl nagy erővel hatnak az ízületekre mindaddig, amíg nagy felesleget cipelünk. Tehát kocogás helyett a nordic walking vagy kerékpározás, aerobik helyett a vízitorna vagy úszás, fallabdázás helyett az edzőtermi súlyzózás (kis súlyokkal) jöhet számításba.

 

 

Forrás: ma.hu, napidoktor.hu

 

További cikkeink:

Chi gép

Chitosan kapszula

Carb Blocker kapszula