Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Testi lelki teher a kövérség és a depresszió

kövérség depresszióValóban mosolygósabbak a kövér emberek? A legújabb vizsgálatok szerint korántsem, ugyanis az elhízás és a depresszió szoros kapcsolatban áll egymással.

A túlsúlyosoknak alacsonyabb az önértékelése

A londoni és az Adeleide-i egyetemeken is folyó kutatások szerint nagyon fontos lenne az elhízás és a gyakori mentális problémák közti kétirányú összefüggések és kockázatok ismerete, ez ugyanis kulcsot jelenthet a hatékony kezeléshez és a prevencióhoz. Bár ez a terület még meglehetősen ismeretlen, a kutatásoknak ki kell terjedniük az életmódbeli, a pszichológiai és a szociológiai tényezőkre is, hogy feltárhassák ezt az összetett kapcsolatot.

A kövér emberek, különösen azok, akik elhízottnak is tekintik magukat, gyakran tapasztalják a súlyukhoz kapcsolódó előítéleteket és diszkriminációt, és ez döntően alacsony önbecsüléshez, önértékeléshez és bűnösség érzéshez vezet.

A kövérség ráadásul összekapcsolódik a társadalmi-gazdasági hátránnyal és a fizikai aktivitás alacsony szintjével is, amelyek viszont szoros összefüggést mutatnak a depresszió megjelenésével.

Az elhízás tartós stresszes állapot

Másik aspektusa is van a túlsúly és a depresszió kapcsolatának: mivel az elhízás valóban egészségügyi kockázatok sokaságát is magával vonzza (szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség), ezek jelentős részével maguk az érintettek is tisztában vannak, és tulajdonképpen betegként kezelik magukat.

Sokan tudat alatt alacsonyabb életkort is várnak maguktól. A nők különösen érintettek ebben a problémában, hiszen ők fokozottan ki vannak téve a média sugallta, irreális elvárásoknak, így a nyomás szinte állandósul rajtuk. Emiatt az elhízás megalapoz egyfajta állandósult stresszes állapotot, ami gyakran okoz jelentős pszichológiai diszfunkciókat, vagyis depresszív hangulatot és ehhez kapcsolódó tüneteket.

A kutatások szerint a kevés mozgás és a túlzásba vitt evés (főleg a zsírban és cukorban gazdag gyorsételek) elterjedt szokás a depressziós és ideges páciensek közt.

Ráadásul mivel ezek az ételek rendszerint nem kerülnek túl sokba, a gazdasági és szociális tényezők is megerősíthetik az egészségtelen táplálkozási formát.

A felelősséget vállalni kell

"Holisztikus szemlélettel kell közelítenünk a betegek felé, elsősorban az egészséges életmódra koncentrálva. Ehhez persze társadalmi szinten is "reklámozni" kell, és főleg elérhetővé kell tenni a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás lehetőségeit, de az egyén felelőssége óriási." - mondja dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője.

Már kutatási eredményekkel is bizonyítható, hogy a fizikai aktivitás enyhíti a depresszió és a kimerültség tüneteit. Ez mögött az áll, hogy ha sportolunk hatékonyabbnak, érezhetjük magunkat és megerősödhet a hitünk abban, hogy elérhetjük a céljainkat, ahogy fizikailag, úgy lelki szinten is irányíthatjuk az életünket.

A saját hatékonyságunkba és erőnkbe vetett hit már olyan egyszerű gyakorlatokkal is megszilárdulhat, ha elhisszük, hogy képesek vagyunk néhány emeletet lépcsőzni vagy körbefutni a háztömböt megállás nélkül, és meg is tesszük.

Ezek a tulajdonságok, pedig csökkentik a depresszió és a kimerültség rizikóját, még a krónikus betegséggel küzdőknél is (ahogy ezt az Illinois-i Egyetem kutatói megállapították 192 mellrákot túlélő személy, és 292 sclerosis multiplex-es beteg vizsgálatánál).

Megoldás a komplex kezelés

Mivel az elhízás és a depresszió összefüggései szinte ördögi körként jelentkeznek, a kezelésnek is kétoldalúnak kell lennie.

A stressz menedzsment és a kognitív tréning a depressziós állapot "agyi áthangolását" célozzák, és a lelki mélypontról segítenek kibillenteni az érintetteket.

A rendszeres testmozgás, különösen, pedig a nagy kitartást igénylő sportok, pedig nem csak a fogyást segítik elő, de a hangulatra és az önértékelésre is pozitívan hatnak, így pedig a depressziós tüneteket is csökkentik.

Vagyis minél inkább sikerül beépíteni az életünkbe a mozgást (és persze a kiegyensúlyozott táplálkozást), annál nagyobb eséllyel szabadulhatunk meg a túlsúlytól és a depressziótól.

 

Forrás: oxigenmedical.hu, napidoktor.hu

 

További cikkeink:

CHI gép

Chitosan kapszula

Carb Blocker kapszula

Capsilite kapszula

TIENS teakeverék

Banting növényi tabletta és por

Fruktozán szirup ( frukto-oligoszacharid )