Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Szuperbaktériumok: az antibiotikumok halála

Szuperbaktérium - antibiotikumokAz elmúlt évtizedben jött létre a "szuperbaktérium" kifejezés, melyek ellenállóak az antibiotikum-kezeléssel szemben, vagyis a fertőzés gyógyszeresen nem gyógyítható. Ezek a törzsek okozzák a kórházi fertőzések zömét.

A becslések szerint évente mintegy 25 ezren halnak meg gyógyszer-rezisztens fertőzés, leggyakrabban MRSA (meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus ) következtében, ráadásul ezek a kórokozók terjedőben vannak. Ennek egyik oka az egészségügyi túrizmus növekedésében keresendő: az idegen országban kezeltek hazaviszik a fertőzést. Idén már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a problémára a figyelmet, azt a pesszimista képet vizionálva, hogy amennyiben nem történnek lépések, a világnak a poszt-antibiotikumos érával kell szembenéznie, amikor a fertőzések nem gyógyíthatóak többé gyógyszeresen.

A szuperbaktériumok a legtöbb esetben szerzik azt a tulajdonságot, ami rezisztenssé teszi őket az antibiotikumokkal szemben. Egy genetikai mutáció antibiotikumos környezetben előnyt jelent a mutációt szenvedett kórokozók számára, így a természetes kiválasztódás során csak ezek élnek túl, és szaporodnak el. Ily módon az antibiotikumokkal végzett kezelés hozzájárul a terjedéshez - például a kórházakban.

Ugyanakkor sok ilyen szuperbaktérium él az emberi szervezetben anélkül, hogy kárt okozna, a probléma csak az immunrendszer meggyengülésével jelentkezik, amit más betegségek okozhatnak. A betegségek eleve fogékonnyá tesznek a fertőzésekkel szemben, ilyen kiemelt állapot lehet sebészeti beavatkozás, szülés, idős kor, vagy egyes gyógyszerek szedése. A fiatalok, főként a csecsemők esetén szintén magas a kockázat.

A terjedés felületi érintkezéssel történik, például egy fogékony személlyel. Egyes területeken nem jön létre fertőzés, viszont máshova átkerülve jelentkezhetnek a tünetek. Behatolási kapuk lehetnek a sebek, illetve orvosi eszközök (például katéterek, vagy intravénás eszközök), de az egyéb elváltozás nélküli száj, illetve húgyutak is. A leggyakoribb ilyen törzsek közé tartozik a már említett MRSA, illetve a Clostridium difficile.

Jó hír, hogy a fertőzés megelőzhető, ugyanis a fertőzés nem jön létre könnyebben, mint a hagyományos törzsek esetén. A jó higiéné nagyban hozzájárul a kivédéshez: érdemes a mellékhelyiség használata után kezet mosni, de ugyanez ajánlott sebellátás előtt, fertőzött személlyel való kapcsolatot követően, vagy étkezés előtt. Elérhetőek különféle fertőtlenítő eszközök is, például törlőkendők, spray-k, kézmosószerek. Annak érdemes ilyet beszerezni, aki viszonylag gyakran jár kórházba, de a kórházakban is elérhetőek ilyen szappanok, vagy alkoholos gélek.

 

Forrás: hazipatika.com

 

További cikkeink:

Cordyceps kapszula