Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Gyermekkori daganatokat előzhet meg a folsav

Daganatok folsavA magas folsav tartalmú étrend csökkenti a gyermekkori veserák és egyes agydaganatok kialakulásának kockázatát – állítják a Minnesotai Egyetem munkatársai.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) 1998-ban hagyta jóvá az ételek folsavval való dúsítását. A folsav fogyasztás főként terhes nőknek javallt, ugyanis számos fejlődési rendellenesség kialakulását képes kivédeni. Dr. Kimberly J. Johnson és munkatársai azonban most úgy találták, hogy gyermek korban, is hasznos ez az anyag: gátolja a Wilms-tumor (egy speciális vesedaganat), illetve a primitív neuroektodermális tumor (PNET – egy agresszív idegrendszeri daganat) kialakulását.

A Pediatrics oldalain bemutatott vizsgálat a dúsítás előtti, illetve az azt követő érában elemezte ki a szóban forgó daganatok előfordulási arányát. Megállapították, hogy a Wilms-tumor gyakorisága 1986 és 1997 között folyamatosan növekedett, azonban azt követően (amikor bevezették az élelmiszerek folsavval való dúsítását) csökkenni kezdett.

A PNET gyakorisága 1986 és 1993 között növekedett, ezután csökkenni kezdett – ez az időpont nem esik egybe az FDA határozatával, azonban a kutatók felhívják arra a figyelmet, hogy 1992-ben látott napvilágot az-az ajánlás, miszerint az állapotos nőknek legalább napi 400 mikrogramm folsavat magukhoz kell venniük.

Az elemzés alapját az amerikai Nemzeti Rákintézet 1986 és 2008 közötti időszakban vezetett adatbázisa jelentette.

 

Forrás: vital.hu

 

További cikkeink:

Lecitin tartalmú kalcium

Magas tápértékű kalcium por