Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Vacsorára: zsíros kenyér a tuti!

zsíroskenyérAz állati eredetű kenhető zsírról általában először az jut az eszébe az embereknek, hogy mennyire finomak, pl. egy sertés- vagy libatepertőből olvasztott zsírral megkent, lila hagymával meghintett, esetleg kovászolt uborkával elfogyasztott kenyér.

Ez után ugrik be hirtelen, hogy bizony ezek azok a sokat emlegetett "rossz" zsiradékok, koleszterint tartalmaznak, zsírsav összetételük nem a legideálisabb.

Kenőzsiradékként kevésbé veszélyes

Mindez valóban igaz, ám egészséges ember által mértékkel, nagy energiatartalmuk, valamint zsírsavösszetételük figyelembe vételével fogyasztva, jó lehetőséget kínál kenőzsiradékként való felhasználásuk, főleg zöldségekkel társítva. Szendvicsfeltéten meghálálják a leheletvékony réteg íz kiemelő, az ideális esetben nagy élelmirost-tartalmú szendvicsalap kedvező hatását, és nem jelentenek akkora kockázatot, mint sütőzsiradékként.

Sertészsír

A boltokban kapható, a sertés szalonnájából, valamint a belső szerveket körülvevő zsírszövetből olvasztással/préseléssel előállított, finomított, tisztított zsírt "íztelensége" okán nem szívesen használják kenőzsiradéknak. Tápanyagtartalma, zsírsavösszetétele függ az állat fajtájától és takarmányozásától. A telített zsírsavakat palmitin- és sztearinsav, a telítetleneket főként olaj- és kevés linolsav képviseli, tartalmaz továbbá koleszterint, emulgeáló hatású lecitint, és E-vitamint.

Liba-és kacsazsír

libazsírÖsszetételüket természetesen befolyásolja takarmányozásuk és az állat fajtája. Zsírsavösszetételük nagyon hasonló, legnagyobb mennyiségben egyszeresen telítetlen olajsavat és telített palmitinsavat tartalmaznak, található még bennük sztearinsav, linol- és linolénsav, karotinoidok, zsírban oldódó vitaminok. Ezt a kenhető zsírt leginkább házilag állítják elő tepertőzsír, (bacon) szalonnazsír, pecsenyezsír, hagymás zsír, májas zsír, konfit stb. formájában.

A zsiradék kinyerése sütés során történik, illetve az ebből a szempontból ízesítő anyagoknak tekinthető élelmiszerek sülnek, abálódnak a zsiradékban. A hőközlés hatására lejátszódó kémiai reakciók során megváltozik a zsiradék szerkezete és összetétele, pl. a kívánatos aromaanyagok mellett kedvezőtlen egészségi hatású transz-zsírsavak és más vegyületek is keletkeznek. Előállításuknál ajánlatos a lehető legalacsonyabb hőmérsékletre törekedni, és minél inkább az ún. füstölési pont alatt tartani azt.

 

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, hazipatika.com

chitosan kapszula omega 3 kapszula digest tabletta
Chitosan kapszula Omega 3 kapszula Digest tabletta