Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Felesleges a mammográfia?

mellrákAmerikai kutatók szerint minden negyedik, szűrés útján felfedezett mellrák olyan, hogy sosem vezet halálhoz, illetve okoz tüneteket.

A Harvard Közegészségügyi Karának tudósai 39 888 norvég nő esetét vizsgálták meg, és azt állítják, hogy 15 és 25 százalék között mozog azok száma, akiket „túldiagnosztizáltak”, emiatt pedig feleslegesen műtötték és kezelték őket kemoterápiával vagy sugárzással. Angliában éppen felülvizsgálják a szűrés szükségességét, mivel nagy az ellentmondás a hatásosságával kapcsolatban. A világ egészségügyi szervezetei azon elv alapján dolgoznak, hogy a szűrés életeket menthet. Néhány kutató szerint azonban többet árthat, mint amennyit használ.

Norvégiában, különböző időpontokban vezették be a mammográfiás szűrést 1996 és 2005 között, így nyomon tudták követni annak hatásait. Az eredmények, melyek az Annals of Internal Medicine című folyóiratban jelentek meg, azt mutatták, hogy a mellrákos esetek 15-25 százalékát túldiagnosztizálták a szűrés során. 2500 nőből 1 életét menti meg a vizsgálat, de 10 esetből hatszor túlzásba viszik a kezelést. Dr Mette Kalager kutató elmondta: „A mammográfia talán nem a legmegfelelőbb a mellrák szűrésére, mert nem tud különbséget tenni a progresszív és nem progresszív daganat között. A radiológusok képesek megtalálni a legkisebb tumort is, hogy a gyógyulás érdekében a lehető legtöbbet felfedezzék. A jelen kutatás azonban azt támasztja alá, hogy ez a gyakorlat gondokat okoz, olyan eseteket is kezelni kezdenek, melyek sosem okoznának tüneteket, vagy halált.”

Dr Julie Sharp, A Brit Rákkutatás vezető tudományos információs menedzsere a következőket tette hozzá: „A Brit Rákkutatás a Nemzeti Rákkutatási Igazgatóval dolgozik együtt egy független áttekintésen. A nőknek pontosabb, bizonyítékra alapuló és tiszta információra van szükségük, hogy meghozhassák átgondolt döntésüket a mammográfiával kapcsolatban. Személyes elhatározásuk, hogy részt vesznek-e a szűrésen, de ehhez el kell nekik magyarázni a lehetséges előnyöket és hátrányokat is. Amíg az áttekintés eredménye meg nem születik, addig az álláspontunk az, hogy támogatjuk a mammográfiás vizsgálatokat.”

Dr Caitlin Palframan, a Mellrák Áttörés vezérelv-menedzsere elmondta: „A túldiagnosztizált mellrákos esetek aránya széles körben vitát váltott ki és összezavarják a nőket a rákszűrés eredményességével kapcsolatban. Ezzel együtt mi úgy véljük, a szűrés létfontosságú, mivel segít a korai felismerésben, amikor még nem kell agresszív kezelést alkalmazni és túlélés esélye is jobb.”

 

Forrás: napidoktor.hu

 

További cikkeink:

Dupla cellulóz tabletta

Kang-Li kapszula

Cholican kapszula

Ican kapszula

Fokhagymaolaj kapszula

Spirulina kapszula