Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Cukorbetegség elleni szer a természetből

ÉdesgyökérAz édesgyökér évezredek óta ismert gyógynövény, amelyet többek között gyomor- és légúti panaszok enyhítésére használnak. A legújabb kutatások szerint a növényben lévő hatóanyagok egy csoportja a vércukorszintet is eredményesen csökkenti.

Az ízében és illatában ánizsra emlékeztető édesgyökér (Glycyrrhiza) főzetét a népi gyógyászatban évezredek óta használják köptetőként, köhögéscsillapítóként és gyomorpanaszok enyhítésére, de a legtöbben talán mégis a mélyfekete színű medvecukor alapanyagaként ismerik a növényt. A Max Planck Intézet berlini kutatói a közelmúltban arra is rávilágítottak, hogy a pillangósvirágúak családjába tartozó gyógynövény a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében is segítséget nyújthat.

A kutatók olyan anti diabetikus hatású hatóanyag-csoportot (amorfrutinok) azonosítottak, amelyek szerepet játszanak a vércukorszint csökkentésében, és a feltételezések szerint eredményesen alkalmazhatók komplex anyagcserezavarban szenvedő pácienseknél. Az igen egyszerű kémiai szerkezetű hatóanyag nemcsak az édesgyökérben, hanem az észak-amerikai kontinensen őshonos gyalogakácban (Amorpha fruticosa) is megtalálható - nevét is erről a bokorról kapta. Az egereken végzett kísérletekből kiderült, hogy az amorfrutinok amellett, hogy hatékonyan csökkentik a vércukorszintet, gyulladásgátló hatással is rendelkeznek, továbbá megakadályozzák a máj elzsírosodását.

A hatóanyag-molekulák közvetlenül a PPAR-gamma receptorokhoz kapcsolódnak, amelyek a szervezet zsír- és cukorháztartásában játszanak igen fontos szerepet. A folyamat eredményeként csökken a glükóz szint, és megelőzhető a cukorbetegség előszobájának tartott inzulinrezisztencia kialakulása. Ugyan már léteznek a PPAR-gamma receptor működését befolyásoló gyógyszerek, ezek szedése - az édesgyökér-kivonattal szemben - komoly mellékhatásokkal (hízás, szív- és érrendszeri problémák) járhat.

A kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy bár vizsgálatuk komoly előrelépést jelenthet a cukorbetegség kezelésében, sajnos az édesgyökér "házilag" történő fogyasztásával nem oldható meg a probléma. Akár az ehető gyökér, akár az abból készült főzet hatóanyag-tartalma túl alacsony ahhoz, hogy hatásos lehessen; a megfelelő kivonatot csak speciális ipari eljárással lehet a növényből előállítani.

 

Forrás: A teljes cikk az origo.hu oldalon

 

További cikkeink:

Cholican kapszula

Mai Por

Spirulina kapszula

Dupla cellulóz tabletta

CHI gép

Cink kapszula

Kalcium töktermék porral oligoszachariddal és vitaminokkal

Carb Blocker kapszula

Fruktozán szirup ( frukto-oligoszacharid )

Banting növényi tabletta és por