Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Öregedés és csontritkulás ellen

VörösborA bor isteni ital, de szerencsére nem csak az istenek itala. Ihatod örömödben, bánatodban, sőt, akkor is, ha csak egészséged szeretnéd megőrizni! Mire jó a vörösbor?

Felkeltette az orvosok, kutatók figyelmét, hogy Franciaország bizonyos területein az emberek, annak ellenére, hogy viszonylag sok zsírt fogyasztanak, ritkán szenvednek szív- és keringési megbetegedésekben. El is nevezték ezt a jelenséget francia paradoxonnak. Később kiderült, hogy ennek a látszólagos ellentmondásnak a magyarázata: a vörösbor. Miért?

Mire jó a vörösbor?

A borban, nagy koncentrációban jelenlévő bizonyos vegyületcsoport, a fenolok antioxidáns, azaz szabadgyök-megkötő képességgel rendelkeznek. Azt pedig már régóta tudjuk, hogy a szabadgyökök – a korai öregedés és a daganatos betegségek kialakulása mellett – felelősek az érfal megbetegedéséért is.

A borban található flavonoidok serkentik az úgynevezett jó koleszterin – HDL – képződését, és megakadályozzák az érelmeszesedést, a koleszterin lerakódását az érfal belsejében. A bor továbbá gátolja a vérlemezkék összecsapódását, azaz a vérrögképződést, ami a szív ereibe jutva infarktushoz vezethet. Ha kipirul az arcod egy pohár bor után, és melegségérzeted támad, az részben a bor értágító és a bőr véráramlását fokozó hatásával magyarázható. Több, főleg középkorúaknál jelentkező betegség kockázatát mérsékli a bor, ilyen többek között az agyvérzés, a csontritkulás és az Alzheimer kór. Ezzel az egészségmegőrző hatással persze csak a jó minőségű borok rendelkeznek.

Elődeink a betegségből lábadozó legyengült szervezetet is borral igyekeztek erősíteni, nem is alaptalanul. Számos vitamin, ásványi anyag, nyomelem található a borban, méghozzá a szervezet számára legkedvezőbb arányban és természetes formában. Kifejezetten magas B-vitamin tartalmának köszönhetően az idegrendszerre, a vérképzésre van jótékony hatással, míg P-vitaminja a C-vitamin hatását segíti elő, és az védi a hajszálereket. Egy pohárka vörösbor esténként elalvás előtt segít megnyugodni, ellazulni.

Magas energiatartalma miatt figyelj a mennyiségre, ha vigyáznod kell a súlyodra, vagy esetleg diétázol. Az elfogyasztott táplálék mellett a borban lévő kalóriát is számítsd bele az étrendedbe. Egy pohár bor vagy pezsgő körülbelül 160 kcal/660 kJ energiát jelent. A borokból akkor tud igazán hasznosulni a benne lévő számos „csodaszer”, ha lassan kortyolgatod, elegendő időt hagyva a felszívódásra, amely már a száj nyálkahártyájáról megkezdődik.

Mikor melyiket válaszd?

Természetesen egy pompás étkezés alkalmával a borválasztást elsősorban a feltálalt ételek határozzák meg. Ettől függetlenül nem árt tudnod, hogy a fehérborok több savat tartalmaznak, ezért az emésztést jobban elősegítik. Így, ha rendszeres gyomorégéstől szenvedsz, inkább válaszd a vörösbort. A fehérborok – a vörösborral szemben – élénkítő hatással rendelkeznek. Fontos különbség a kétféle nedű tannintartalma is: a vörösborban kevesebb található, ezért a benne lévő alkohol felszívódása lassúbb, hatása elhúzódóbb. A habzó borok szénsavtartalmuk révén még jobban felszívódnak és hatékonyabban támogatják a vérkeringést.

Mennyi az annyi?

A napi mérsékelt vörösborfogyasztás egészséges felnőttek számára nemcsak megengedett, de kifejezetten orvosilag javasolt. A mérsékelt mennyiség nőknek 1 deciliter, férfiaknak másfél deciliter bort jelent naponta. A bor egészségre gyakorolt kedvező hatását az Egészségügyi Világszervezet – WHO – is igazolta.

Nem csak az étel mellé

Ötvözheted is a két élvezetet, hiszen számos ételt bolondít meg, ha borral készítjük. Íme néhány boros aranyszabály a főzéshez:

  • Főzéshez is korrekt bort használj, olyat, amit szívesen meg is innál. Felhasználás előtt tehát kóstold meg.
  • A fiatal bor alkalmasabb főzésre, mint az öreg.
  • Csersavas vagy erős faaromával átitatott bort ne használj.
  • Édes borok kiválóan alkalmasak mártások készítéséhez.
  • Borral készült ételekhez csak erős bort szolgálj fel, ami konkurálhat a főzőborral.

 

Forrás: A teljes cikk az otvenentul.hu oldalon

 

További cikkeink:

Cholican kapszula

Fruktozán szirup ( frukto-oligoszacharid )

Magas tápértékű kalcium por

Magas tápértékű kalcium gyermekeknek

Kalcium töktermék porral oligoszachariddal és vitaminokkal

Lecitin tartalmú kalcium

Gai-Bao tabletta

Kalcium rágótabletta

Kang-Li kapszula