Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Ha bűzös a vizelet.

Húgyuti fertőzésHa a szülők arra panaszkodnak, hogy gyermekük vizelete kellemetlen szagú, az orvosoknak ki kellene vizsgálniuk őket húgyúti fertőzéssel (UTI), jelentették kanadai kutatók.

A Montreali Egyetem Sainte-Justine Kórházában a kutatók megvizsgálták a vizelet szagának és a gyulladásos folyamatoknak a kapcsolatát. Kikérdezték 331 gyermek szüleit, akik a sürgősségi osztályon húgyúti gyulladás gyanújával megfordultak. A gyerekek életkora 1 hónapos és 3 éves kor között mozgott. Kiderült, hogy a bűzös vizelet volt az a kockázati faktor, ami a legerősebben függött össze a betegséggel. A pozitív eredményeket mutató gyerekek 57 százalékánál állt fenn a jelenség. A negatív lelettel rendelkezőknek mindössze 32 százalékánál jelentkezett a szag megváltozása. Habár a vizelet eltérő szaga növeli az UTI valószínűségét, a kutatók elismerték, hogy a tünet önmagában nem elégséges a diagnózis felállításához. Az eredmények a Pediatrics májusi számában olvashatók.

A gyermekgyógyászok egyetértenek abban, hogy a büdös vizelet lehet az UTI egyik jele. „Ez a fertőzés számos formában megjelenhet a gyerekeknél az életkortól függően” - mondta el Dr. Estevan Garcia, a New York Cityben levő Maimonides Kórház gyermek sürgősségi osztályának igazgatója. „A gyerekek gyakran nem panaszkodnak a vizelés közben jelentkező fájdalomra vagy csípő érzésre. Az egész kicsik esetében különösen nehéz az orvos dolga, mert sokszor a láz az egyetlen tünet.”

Dr. Roya Samuels, a Cohen Gyermekkórház gyermekgyógyásza a következőket tette hozzá: „Habár a bűzös vizelet lehet a gyulladás jele is, okozhatja más is, például folyadékveszteség, vagy bizonyos ételek, gyógyszerek, vitaminok fogyasztása. Az UTI diagnosztizálásának folyamatába nem tartozik bele a szülők kikérdezése a vizelet szagáról. Ez a kutatás azt sejteti, hogy talán ezt is be kellene vonni az algoritmusba az ismeretlen eredetű lázzal küzdő gyerekek kezelése során.”

 

Forrás: napidoktor.hu

 

További cikkeink:

Cordyceps kapszula