Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

A tárkony pályafutása

TárkonyA tárkony latin neve (dracunculus) kis sárkányt jelent, mivel a növényben lévő hatóanyagok miatt régen a kígyómarás ellenszereként használták.

Ennek a kis lágyszárú csodaszernek a karrierje felfelé ívelő! Kígyómarásra és ételeink ízesítésére egyaránt kiváló, ugyanis vándorló őseink hozták magukkal Szibériából a Kárpát-medencébe. Erdélyben is járt, ahol, mint nyugaton - legfőbb felhasználási helyén -, Franciaországban fűszernövényként alkalmazzák.

A francia konyha egyes jellegzetes ételeink fontos illat- és aromaanyaga. Keletről nyugatra, a rétről a fűszeres polcig jutott. Két változata ismert; a francia és az orosz tárkony, ám magasabb illóolaj tartalma miatt a francia tárkony elterjedtebb.

Hazánkban, konyhakertekben termesztik, néhány példánya azonban a természetben is előfordul. Felső, kb. 50 cm-es hajtását augusztusban, még virágzás előtt gyűjtik. Frissen és szárított formában is használják. Jellegzetes illatával, kesernyés csípősségével járul hozzá ételeink ízvilágához. Illóolaját a konzervipar és az illatszeripar is hasznosítja. A likőripar egyik kedvelt aromaanyaga.

Anyuka, tegye le!

Teájának tartós fogyasztása a növény magas illóolaj-tartalma miatt nem javasolt! Várandós és szoptató kismamák, pedig egyáltalán ne alkalmazzák!

Nyavalyák gyógyítója

Étvágytalanság ellen kiváló gyógyír lehet. Az epebajosok segítő társa, és vesetisztító szerepe miatt olykor tisztítókúrák alkotóeleme is. Vérnyomáscsökkentőként nem csak a népi gyógyászat ismeri el, de a természetes gyógymódok kedvelői is sokszor használják; tea formájában fogyasztják.

Mibe tegyem?

Savanyított ételek ízesítője, salátafűszerként vagy uborkasalátába kiváló. A húslevesnek kellemes aromát kölcsönöz, a halételeknek, szárnyasoknak és más húsféléknek remek ízt ad. Ecetfűszerként népszerű, s tárkonyecetet házilag is készíthetünk!

Öntsünk a friss, vagy szárított tárkonyfűre annyi ecetet, hogy az éppen ellepje! Néhány nap alatt az ecet átveszi a tárkony ízét és illatát. Már csak le kell szűrnünk, jól záródó üvegbe tennünk és máris használhatjuk! Egy diétás salátához remekül passzol!

Remek barát

Ételeinkhez adva igen hálás növény, mivel mérsékelt alkalmazása nem elnyomja, hanem kiemeli más fűszerek aromáját: főleg borsikafűvel társítják. Ha kertünkben uborka mellé ültetjük, segíti annak beporzását.

 

Forrás: A teljes cikk a napidoktor.hu oldalon.