Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Homoktövis, a C-vitamin-bomba

HomoktövisA különböző citrusfélék magas C-vitamin-tartalma közismert. Azt azonban már kevesen tudják, hogy hazánkban is, előforduló tövises cserjéből különösen annak nemesített fajtáiból még a déligyümölcsnél is messze több C-vitaminhoz juthatunk.

A homoktövis termését tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. A népgyógyászati tapasztalat és a publikációk alapján ismert gyógyhatásai: az immunrendszer védelme és erősítése, zsíroldó hatás, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában, de kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, védi a májat.

100 g friss homoktövis kb. 450 mg C-vitamint, tartalmaz, mintegy tízszeresét a narancsénak. Ezzel a magas C-vitamin-tartalommal a homoktövis ideális "téli gyógyszer" a meghűléses betegségek megelőzésére. Értékét növelik a benne lévő béta-karotin, az E- és F-vitaminok.

Az újabb kutatások a vízben oldódó sárga flavonidokat, az értékes növényi olajokat és zsírokat, valamint a magas kalcium, magnézium és cinktartalom kedvező élettani hatását emelik ki. Kozmetikai hatásai is ismertek: gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását, erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását.

Húsát, olaját, levelét…

A homoktövis kétlaki cserje. Levelei hosszúkásak, lándzsa alakúak, ép szélűek. A levélhónaljban csomókba szervező sárga virágai márciustól májusig nyílnak. A „homok aranyának” nevezett narancssárga színű, borsónyi nagyságú termésének egy magja van.

Valaha a homoktövis a Duna menti homokdűnék egyik jellegzetes, 2-3 méter magasra megnövő cserjéje volt. Ma már itt-ott parkokban, egyes folyóvizeink mentén, hordalékos köves vagy agyagos területeken (Alföld, Duna-Tisza mentén) is előfordul. Étkezési és gyógyászati célú felhasználásra a nemesített fajtáját termesztik, ami a távol-keleti Szibériából származik.

Gyógyításra elsősorban a terméshús kivonatát, a hidegen sajtolt olaját használják. Leveleiből főzött tea általános roboráló hatással, rendelkezik. Termését az érés elejétől gyűjtik az első fagyokig, melyek mélyhűtéssel tárolhatók, de ezeket gyorsan fel kell dolgozni, mert C-vitamin-tartalmuk szobahőmérsékleten gyorsan csökken.

 

Forrás: A teljes cikk a vital.hu oldalon

 

További cikkeink:

Omega 3 kapszula