Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Olcsó, mellékhatás nélküli módszer alvászavarra

alvászavarA klimax időszakában sok nő szenved különféle tünetektől, amelyek között gyakori az alvászavar.

Ennek megoldására brazil kutatók igen gazdaságos és mellékhatások nélküli altatószert találtak: a jógát.

Rui Ferreira Afonso és munkacsoportja évek óta foglalkozik a változó korban lévő nők különféle panaszainak kezelésével. A Menopause szakfolyóiratban leírták, hogy a jóga a nők klimaxos panaszainak mérséklésére már korábbi vizsgálatok szerint is hatásosnak tűnik. Arra vonatkozólag is vannak adatok, hogy alvászavarok javítására ugyancsak alkalmas, de nem találtak olyan megfelelően ellenőrzött tanulmányt, amelyben a változó korba kerülő nők alvászavarainak csökkentésével kapcsolatban történtek volna megfigyelések.

A munkacsoport 44 menopauza utáni korban lévő 50-65 éves nőt vont be vizsgálatába, amelyben csak olyanok vehettek részt, akik nem kaptak hormonkezelést és nem volt krónikus betegségük, mint a cukorbaj vagy rosszindulatú daganat.

Az önként jelentkezőket véletlenszerű módon három csoportba osztották. Az egyik csoport tagjai jógaoktató segítségével hetenként két alkalommal egy órást jógáztak. A másik csoport tagjai ugyanannyi időt töltöttek passzív lazítással, a többieknél, pedig semmiféle beavatkozás nem történt: ez volt a kontroll csoport.

A négy hónapos megfigyelés végén az, derült ki, hogy a jógázók mérhetően kevesebbet szenvedtek alvászavartól, életük minősége is jelentősen javult, nem éreztek annyi stresszt, mint a másik két csoportban lévők. A jóga csökkentette a klimaxos panaszokat is. Az eredmények alapján a kutatók szerint a rosszul alvó, változó korban lévő nőknek ajánlható a jóga.

 

Forrás: MTI, vital.hu

 

További cikkeink:

Paplan és matracvédő

Multifunkciós párna

Sleeping natural tabletta