Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Kiderült, miért egyre gyakoribb a májrák

MájrákAz elmúlt 30 évben megháromszorozódott a májrák előfordulási gyakorisága, ami a Mayo Klinika két új kutatása szerint valószínűsíthetően annak köszönhető, hogy az egyre gyakoribb hepatitis-C -fertőzés (fertőző májgyulladás) és az elhízás is hozzájárul a betegség kialakulásához.

A végstádiumú hepatocelluláris karcinóma (HCC), vagyis a májsejtekből kiinduló rosszindulatú daganat öt évet meghaladó túlélési aránya mindössze 10-12 százalék. A Mayo Klinika kutatói úgy vélik, eredményeik segíthetnek a korábbi felismerésben, így több beteg életét menthetik majd meg. Munkájukról a Mayo Clinic Proceedings című folyóirat januári kiadása számolt be.„A két kutatás rávilágít annak fontosságára, hogy a kockázatnak kitett embereket azonosítsuk, így a betegséget egy korábbi, jobban kezelhető szakaszában csíphessék el” – mondta Dr. W. Ray Kim, a kutatás vezetője, gasztroenterológus, hepatológus specialista.

MájrákA kutatók a Rochester Epidemiológiai Projekt több évtizednyi adatát dolgozták fel. Habár az Egyesült Államok Nemzeti Rákintézete a HCC előfordulási arányát százezer emberből 5,1 esetben adta meg, az új kutatás szerint ez az arány magasabb, 6,9-re rúg. Azt is felfedezték, hogy a daganatfajta kialakulásának egyik kockázati tényezője a hepatitis-C fertőzés. „A fertőzést követően 20-30 év is eltelhet a rák kialakulásáig – jegyezte meg Kim. Olyan betegeket kezelünk, akik 50-60 évesen lettek rákosak, és nem is szereztek tudomást a 30 évvel korábban elkapott fertőző betegségükről.”

Kimutatták azt is, hogy a HCC-s esetek 11 százaléka összefüggött az elhízással, különösen a zsírmáj jelenségével. „Ez az esetek kisebb százalékát teszi ki. De a nemzet szerte terjedő elhízási járvány miatt úgy véljük, a közeljövőben drámai növekedést tapasztalunk majd a májrák terjedésében” – magyarázta a kutató.

Egy másik kutatás során az Egyesült Államokban élő szomáliai származású lakosokat vizsgálták. Az afrikai országban ugyanis igen magas a hepatitis-B előfordulási aránya, ami szintén HCC-hez vezethet. Kiderült, hogy a szomáliaiak körében felfedezett májrákos megbetegedések jelentős hányada nem csak a fertőzés B, de a C típusához is kapcsolódott. A kutatók egyike, Abdirashid Shire szerint az eredmények alapján fontos lenne a hepatitis-C szűrése a szomáliai származásúak számára, így szorosabban figyelemmel lehetne kísérni körükben a májrák előfordulását.

 

Forrás: vital.hu

 

További cikkeink:

Cholican kapszula

Veican kapszula

Cordyceps kapszula

Ican kapszula

Chitosan kapszula

Spirulina kapszula

Kínai datolya (jujuba) kivonat