Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Vitaminok, amelyek karban tartják az időskori agyat

AgyJobb teljesítményt nyújtottak a mentális teszteken azok az idős emberek, akiknek vérében nagyobb volt bizonyos vitaminok és az omega-3 zsírsavak szintje - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

Az Oregoni Állami Egyetem munkatársai vizsgálatukba száznégy idős, átlagosan 87 éves embert vontak be, akiket nem egyszerűen kikérdeztek étrendjükről, de vérükben mérték is a különböző vitaminok és tápanyagok koncentrációját a megfelelő biomarkerek segítségével.

A résztvevőkkel kognitív teszteket is végeztek, ezekkel mérték fel szellemi teljesítményüket. Kiderült, hogy a B-, C-, D- és E-vitamin, valamint a telítetlen zsírsavak magasabb szintje pozitív hatással volt a teszteredményekre.

Az elemzéshez összesen harminc különböző biomarker vérszintjét mérték, és 42 résztvevő agyáról MRI-felvételt is készítettek, hogy megállapítsák agytérfogatukat. Az elemzés szerint a kor és a végzettség is befolyásolta az elért szellemi teljesítményt, ám hozzájárult a pontszámok változatosságához a biomarkerek által mutatott tápanyag-ellátottság, és az agytérfogatban lévő különbségek is.

A tanulmányt a Neurology című szakfolyóiratban tették közzé.

 

Forrás: MTI, origo.hu

 

További cikkeink:

Omega 3 kapszula

Lecitin tartalmú kalcium

Kínai datolya (jujuba) kivonat