Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Reumát, kiszáradást, érszűkületet okoz

sóA só mindennapi életünkben az egyik legfontosabb ásvány. De mi történik, ha túl sokat eszel belőle?

A sóról általában

A kősó az őstengerek üledéke, a hegyekben bányásszák. A kristály sót kézzel fejtik, és megszerzéséhez százszoros mennyiségű kősót kell kitermelni. Szabályos, kocka alakú kristálya fehéres rózsaszínű, átlátszó kőzet. A tengeri sót a tengerekből lepárlással nyerik, s mire a boltokba kerül, sokféle anyaggal kezelik. A konyhasó kémiai képlete NaCl, azaz csak nátriumból és klórból áll. A szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy a kősó és a tengeri só beltartalma sokkal értékesebb a konyhasóénál. A kristály só szakorvosok által igazoltan a benne lévő elemek miatt – ételízesítésen túl – gyógyításra is alkalmas.

Testünk 70 százaléka víz, a sejtek közti teret kitöltő izotóniás oldatnak 9, a könnynek és a vérnek 1 százaléka só. Ez is mutatja, hogy szervezetünk több kilogramm sót tárol – természetesen nemcsak nátrium-kloridot (a konyhasó alkotóelemeinek, a nátriumnak és klórnak a vegyülete). Ezért ha például maratonfutásra vagy sivatagi túrázásra készülsz, a folyadékpótláson túl a sóháztartás fenntartására is gondolnod kell.

Mit okoz a túlzott só fogyasztás?

Sajnos az ipari feldolgozás a természetes sókristály leghasznosabb anyagait távolítja el, és a közhasználatban lévő konyhasó tiszta nátrium-klorid, amelytől – mint testidegen vegyülettől – a szervezet igyekszik verejték vagy vizelet formájában megszabadulni. Kiválasztását a vese végzi, kapacitása azonban véges – egyes kutatások szerint naponta 5-7 gramm, azaz másfél teáskanál sót választ csak ki. A többlet só felhalmozódik a szervezetben, amit a test a sejtközi folyadék felhasználásával próbál semlegesíteni. Mivel létfontosságú folyadékot von el, a só szomjúság- és éhségérzetet kelt.

Túlzott bevitele kiszáradáshoz vezethet, megsemmisítheti tested vitamin- és enzimtartalmát, az ízületekben lerakódott sókristályok reumás megbetegedésekhez, köszvényhez, az érfalon kicsapódott só pedig érszűkülethez, érelmeszesedéshez, vesekő és epekőképződéshez vezet. A túl sok bevitt só ront az erek rugalmasságán, a vérnyomás emelkedését eredményezi, ami megterheli a szívet és az érfalakat, vagyis megnő a szívroham, a koszorúér-elzáródás és a szélütés kockázata.

Kevesebb só = kevesebb cukor

Egy Angliában végzett kutatás szerint a gyerekek só fogyasztása és az ennek kompenzációjára bevitt cukrozott üdítőital mennyisége látványos összefüggést mutat – 1 grammnyi só csökkenés átlagban 27 gramm üdítőfogyasztás-csökkenést eredményezett (1600 gyereket figyeltek meg). A napi kalória bevitel így 250 kcal-val csökkent, vagyis a só bevitel csökkenése az elhízás ellen is hatott.

Néhány ötlet arra, hogyan csökkentsd étrendedben a sót

  • Egyél sok friss, nyers táplálékot, akár gyümölcs-, akár zöldségféléket. Ezek pótlólagos, kiegészítő sózására nincs szükség. Viszont feltöltik a káliumraktárakat, amelyek segítenek csökkenteni a vérnyomást.
  • Keresd a sótlan csemegéket, ha szükséged van rájuk.
  • Ne főzd meg nagyon a zöldségféléket, fogyaszd kissé ropogós állapotban őket. Így kevesebb sót kívánnak.
  • Pirítsd meg a kenyeret és a gabonaféléket a más jellegű ízhatás érdekében.
  • Tanuld meg, hogy só helyett hogyan ízesítheted ételeidet citromlével, friss gyógy- és fűszernövényekkel, fokhagymával, hagymával.
  • Tedd el az asztalról a sótartót – ha nem látod, talán eszedbe sem jut, hogy automatikusan megsózd a falatot, mielőtt megkóstolnád.

 

Forrás: A teljes cikk az otvenentul.hu oldalon.

 

További cikkeink:

Mai Por

Banting növényi tabletta és por

TÜSI- harmonizáló készülék

Cholican kapszula