Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Fordulat az AIDS elleni küzdelemben

AIDSMinden eddiginél több ember él HIV-fertőzéssel, ám ez nagymértékben a hatékony gyógyszerekhez való jobb hozzáférésnek, a sok évvel meghosszabbodó élettartamnak köszönhető - közölték hétfőn az ENSZ AIDS-programja, az UNAIDS illetékesei.

A szervezet éves jelentésében közzétett adatok szerint 2010-ben mintegy 1,8 millió ember halt meg AIDS-betegségben, míg a 2000-es évek közepén ez a szám még 2,2 millió volt.

Michel Sidibe, a UNAIDS igazgatója szerint az elmúlt 12 hónap jelentős fordulatot hozott az AIDS elleni küzdelemben. 1995 óta sikerült körülbelül 2,5 millió halálesetet megelőzni a szegény és közepes jövedelmű országokban az új AIDS-szerek bevezetésével és a hozzájuk való hozzáférés javításával, az igazán átütő siker azonban az utóbbi két évben zajlott.

HIVAz AIDS-járvány 1980-as évekbeli kezdete óta világszerte több mint 60 millió ember fertőződött meg az immunhiányos állapotot kiváltó vírussal, a HIV-vel. Az UNAIDS jelentése szerint a 2009-es 33,3 millióról 2010-re 34 millióra emelkedett világszerte a HIV-fertőzöttek száma. Az alacsony- és közepes jövedelmű országokban élő 14,2 millió, kezelésre jogosult HIV-fertőzött közül 6,6 millió ember (47 százalék) részesült 2010-ben, a gyógyszeres kezelésben. Ez az arány 2009-ben még csak 36 százalék volt az akkori 15 millió rászoruló körében.

Számos tudományos tanulmány igazolta, hogy a gyógyszeres kezeléshez időben történő hozzájutás csökkenti a fertőzés átadásának arányát, ezáltal visszafogja a vírus terjedését. A megelőzés és a kezelés javulásának ellenére Afrika szubszaharai területein még mindig igen rossz az AIDS-helyzet, az összes HIV-fertőzött 68 százaléka él itt, holott a lakosság csupán 12 százalékát teszi ki a teljes népességnek.

2010-ben 2,7 millió új HIV-fertőzést állapítottak meg világszerte, ez 15 százalékkal kevesebb, mint amennyi 2001-ben, és 21 százalékkal kevesebb, mint amennyi az új fertőzések száma a járvány csúcsán, 1997-ben volt.

 

Forrás: MTI, origo.hu

 

További cikkeink:

Spirulina kapszula

Cink kapszula

Kalcium rágótabletta