Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Koleszterin- és rákharcos a tea!

TeaNem véletlenül ajánlott a tea fogyasztása, ez az ital ugyanis nagyon egészséges, véd a betegségektől, és kávé helyett is iható. Mellékhatása ugyanakkor a teának is lehet.

A tea, a víz után, a második legértékesebb italunk a világon; ahogyan a kínaiak mondják, jobb három napot étel nélkül élni, mint egyet tea nélkül. Tény, ami tény, ez az ital alapvető az egészség szempontjából. Önmagában egy növény, és többféle típus létezik belőle: fehér tea, fekete tea, zöld tea.

Leginkább Kínában és Japánban termesztik, ám amióta az egész világon elterjedt, Argentínában, Brazíliában, a trópusi és szubtrópusi tájakon is foglalkoznak a termesztésével. Igen keresett, és nagyra értékelt ital. A nagy kérdés persze az, valóban ennyire jó hatással van egészségünkre a tea?

Sok különbség van ugyanis, a fekete és a zöld tea között, nem csupán a színük miatt. Különböző módon készülnek. A zöld teát is két különféle módszerrel nyerik. A hagyományos japán módszer szerint, a levelek gőzölésével, a kínaiak azonban serpenyőben készítik olaj nélkül.

Hogy az oxidációt elkerüljék, a teát legkésőbb 2 nappal a levelek leszedése után elkészítik. Emiatt van a leveleknek olyan speciális zöld színe, és amiatt, hogy ki vannak téve a gőznek, s az erjedést elkerülik. A zöld teával szemben, a fekete teát úgy nyerik, hogy a levelek keresztülmennek a komplett oxidációs folyamaton, mielőtt megszáradnak.

Amikor az oxidációs folyamat befejeződött, a leveleket hevítik és válogatják aszerint, hogy milyen a minőségük. A fekete szín, a teljes oxidációs folyamat eredménye. A zöld és a fekete tea is használható számos betegség kezelésére, vagyis egészségügyi értékük igen magas, de a zöldnek nagyobb értéket tulajdonítanak ilyen szempontból, nem beszélve finom ízéről.

A zöld változat kevés koffeint tartalmaz. A koffeintartalom, az egyik legjelentősebb különbség a zöld és a fekete tea között. A zöld tea segít a szuvasodás kockázatának csökkentésében, azonban nemcsak ezek az előnyei. Csökkenti a koleszterinszintet, és több rákbetegség kialakulásának rizikóját.

Tannint tartalmaz, amely jó hatással van az immunrendszerre. Csökkenti az álmosságot, frissítő hatású. A fekete tea tehát, több koffeint tartalmaz, annyi viszont bizonyos, hogy a kávénál kevesebbet. Ezért is olyan népszerű, ráadásul véd a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rákos megbetegedések ellen.

A nagyon alacsony vérnyomással rendelkezőknek, ajánlott a fekete tea fogyasztása. Hasznos a gyomorproblémákra és a veseproblémákra is, sőt, fogyasztó hatással bír! A zöld és a fekete tea is gazdag vitaminokban, és ásványi sókban.

A legfontosabb ezek közül a C-vitamin. Azzal, ha 2-3 csésze teát fogyasztunk naponta, jelentős mennyiséget kapunk B1, B2, B6 vitaminból és folsavból is. Nem véletlenül ajánlott, hogy a kávét cseréljük le ezekre a teákra! A teának is lehetnek azonban mellékhatásai.

A magas vérnyomásban szenvedőknek kerülniük kell a fekete teát! Kérdezzék meg orvosukat, javasolja-e nekik valamelyik tea fogyasztását. Sok emberről mondható el manapság, hogy nem visz be elegendő kalciumot a szervezetébe.

Sajnos a koffein hozzájárul a kalcium-elégtelenséghez. Akiknek ilyen problémájuk van, mellőzniük kell a fekete teát, tekintve, hogy ennek a teának van a legmagasabb koffeintartalma. Egy fekete tea után csak még gyengébbnek érzik majd magukat. Szédülést tapasztalhatnak, sőt akár még az eszméletüket is elveszíthetik!

 

Forrás: Az eredeti cikk a  napidoktor.hu-n olvasható.

 

További cikkeink:

TIENS teakeverék

Tianshi teakeverék