Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Extra erős antioxidánst találtak a paradicsomban

paradicsomMinden eddig ismert antioxidánsnál erősebb új vegyületet találtak spanyol kutatók a paradicsomban, amely emiatt valószínűleg nagy jövő előtt áll a gyógyításban.

A sejtekben végbemenő oxidáció öregíti a szervezetet, az antioxidánsok azonban segítenek megakadályozni, vagy legalábbis lassítani ezt a folyamatot. Például a vörösborban megtalálható rezveratrol az utóbbi évek állatkísérleteinek tanúsága szerint fékezi az öregedést, ezért gyógyszerként is forgalomba került.

A Maria Pilar Lopez-Gresa és munkatársai által felfedezett anyag egy fenolszármazék, amelyet a paradicsomnövény akkor termelt védekezésül, amikor egy bizonyos baktérium megfertőzte. Az új antioxidáns tizennégyszer erélyesebb a rezveratrolnál, és fontos gyógyszereknél is hatásosabb: csaknem ötször erélyesebb antioxidáns, mint az E-vitamin és tízszer erősebb, mint a C-vitamin – derült ki az Environmental and Experimental Botany című folyóiratban közölt tanulmányból.

Az új antioxidáns iránt máris nagy az érdeklődés. Az élemiszeripar a legkülönfélébb ételek tartósításához használhatná, mert igen hatékonyan gátolhatná a zsírok oxidációját. Az avasodás késleltetése számos készítmény eltarthatóságát növelhetné. Az orvoslásban segíthetne megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a rosszindulatú daganatokat.

Szakértők szerint a petrokémia is nagy fölvevő volna, mert a gázolajat is konzerválhatná, valamint szerepe volna a gumiáruk, textilfélék előállításában. A kozmetikai ipar is vonzónak találja a bőrgyógyászati készítmények tartósítására és az öregedés lassítására.

 

Forrás: MTI, vital.hu

 

További cikkeink:

Cholican kapszula