Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Májbetegség: a csendes gyilkos

elhízott gyerekFélmillió brit gyerek szenved májbetegségben az elhízás miatt - közölte a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása vasárnap. Az orvosok szerint az elhízás mértéke olyan nagy, hogy a gyerekek sokszor olyan májbetegség tüneteit mutatják, melyet általában a túlzott alkoholfogyasztással szoktak összefüggésbe hozni.

Az elhízás ugyanúgy károsítja a májat, mint az alkoholizmus.

Kormányzati becslések szerint Nagy-Britanniában 500 ezer 15 év alatti gyerek szenved "nem alkoholos májbetegségben", amelyet a májsejteken belüli zsírfelhalmozódás okoz, és ami a későbbiekben a szerv csökkent működéséhez vezet. Az állapot növeli a szívbetegségek, a szélütés és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, valamint májzsugorodáshoz vezethet, melyet sok esetben túl későn vesznek észre.

Nagy-Britannia vezető májszakértője szerint az ország időzített bombával néz szembe, mert a betegek száma ugrásszerűen emelkedhet a jövőben. Martin Lombard professzor hangsúlyozta, hogy az állapotot általában már csak akkor diagnosztizálják, amikor kárt okozott. "A májbetegség csendes gyilkos, amely több ezer gyerekünk életét teszi kockára" - tette hozzá a szakember. Az adatok szerint jelenleg a 2 és 15 év közötti brit gyerekek 30 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ez a szám 2050-re az előrejelzések alapján megduplázódhat.

Lombard kiemelte, hogy ezek a gyerekek különösen nagy kockázatnak teszik ki magukat, amikor kamasz korukban kipróbálják az alkoholos italokat, mert kis mennyiség is ronthatja állapotukat.

 

Forrás: MTI

Az eredeti cikk a WEBBeteg.hu-n olvasható

 

További cikkeink:

Cholican kapszula

Spirulina kapszula