Független tanácsadó honlapja.

Étrend-kiegészítők Tiens termékek

 

 

Mi okozza a krónikus fáradtság szindrómát?

krónikus fáradtságA krónikus fáradtság szindróma okozójának korábban olyan vírusokat tartottak, melyeket a vérből mutattak ki.

Azonban Dr. Frank van Kuppevald és Jos van der Meer (Nijmegeni Egyetem, Hollandia) bebizonyított, hogy nem ez az igazság.

 

Két évvel ezelőtt tudósok áttörő felfedezést tettek: olyan vírusokat mutattak ki krónikus fáradtságban szenvedők véréből, melyek egészségesekben nincsenek jelen. A mintegy 250 ezer britet érintő betegséget izomfájdalommal járó agyvelő- és gerincvelő-gyulladásnak is nevezik (orvosi szóval: myalgiás encephalomyelitis; M.E.). Definíció szerint olyan fél évnél tovább tartó állapotot takar, melyben az izomfájdalom mellett súlyos fáradtság van jelen. A betegek napjuk nagy részét ágyban, vagy tolószékhez kötve töltik, vagyis munkavégzésre alkalmatlanok. A betegség valamivel több nőt, mint férfit érint, a kialakulás leggyakrabban a korai 20-as évektől, a 40-es évek közepéig tehető, de írtak már le tizenéves esetet is.

Az állapot jelenleg nem kezelhető, pedig próbálkoztak fájdalomcsillapító és hangulatjavító gyógyszerekkel, és viselkedésterápiával is. A tüneteket rontja az alkohol, a koffein, és a cukortartalmú ételek. Feltételezések szerint a kialakulást olyan tényezők segíthetik elő, mint a kimerülés, traumás események, valamint az immunrendszer működését gyengítő fertőzések, mindazonáltal genetikai háttér is felmerült.

2009-ben amerikai kutatók az XMRV nevű vírus lehetséges szerepét írták le, melyet kimutattak a betegek 70 százalékának véréből, egészségesekből azonban jobbára nem. Azonban ennek ellenére a Lancet oldalain most közölt tanulmány kizárja a vírus kóroki szerepét.

 

Forrás: betegszoba.hu

 

További cikkeink:

Cordyceps kapszula

Spirulina kapszula